Midt i en coronakrise: Flere unge søger ind på videregående uddannelser

Over 90.000 unge har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er syv procent flere end i 2019.

Nye studerende til immatrikulation på Københavns Universitet på Frue Plads i København sidste år. I alt ansøgte 88.754 personer i 2019 om optagelse på de videregående uddannelser.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af ansøgere til de videregående uddannelser i år er søndag offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hele 94.604 har i år på kvote 1 eller kvote 2 søgt ind på en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse med studiestart i år.

Fristen for at søge ind på kvote 1 udløb søndag, fristen for kvote 2 tilbage i foråret.

De 94.604 ansøgere er en stigning i antallet af ansøgere på syv procent fra 2019 til 2020. I 2019 søgte cirka 89.000 ind.

2020 er tæt på at slå rekorden for antallet af ansøgninger fra 2016, da 94.744 søgte ind.

»Det er godt, at så mange har lyst til at tage en uddannelse,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):

»Det er rigtig godt for den enkelte og giver flere muligheder i livet. Men det er også godt for vores samfund. Jeg håber, at så mange som muligt får deres ønske opfyldt.«

De mest populære uddannelser

Ifølge hendes ministerium er der allerflest førsteprioritetsansøgere til pædagoguddannelsen. Den har modtaget 5.910 ansøgere.

Herunder er antallet af ansøgere til de ti mest populære uddannelser:

  • Pædagog: 5.910
  • Sygeplejerske: 5.112
  • Medicin: 4.462
  • Civilingeniør: 3.953
  • Diplomingeniør: 3.674
  • Erhvervsøkonomi, HA almen: 3.233
  • Socialrådgiver: 3.170
  • Psykologi: 3.168
  • Folkeskolelærer: 3.049
  • Jura: 2.798

Ifølge ministeren er det »på mange måder ekstraordinære tider, vi befinder os i med coronavirus«.

De nye tal bliver sat i forbindelse med, at flere unge på grund af coronakrisen vil vælge at læse videre i stedet for at tage et sabbatår.

5.000 ekstra studiepladser

Tilbage i juni blev det vurderet, at op mod 10.000 ville søge en videregående uddannelse i år, fordi de på grund af coronakrisen ville have svært ved at komme ud at rejse eller finde et job.

Derfor valgte et enigt Christiansborg at afsætte midler – op mod 200 millioner kroner – til oprettelse af 5.000 ekstra studiepladser i år.

De 4.500 af pladserne er inden for uddannelser med gode jobmuligheder, de sidste 500 på de såkaldte velfærdsuddannelser.

Meningen er, at så mange som muligt af de 5.000 pladser bliver oprettet i år, mens resten skal oprettes senest næste år.

Dansk Industri (DI) glæder sig også over, at mange flere unge vil ind på en videregående uddannelse.

»Jeg er rigtig glad for, at så mange unge har valgt at søge ind på en videregående uddannelse, selv om de måske havde andre planer for det kommende år. Uddannelse er den bedste investering i deres fremtidsmuligheder,« siger underdirektør i DI, Mette Fjord Sørensen.

DI hæfter sig især ved, at flere har valgt at søge de såkaldte STEM-uddannelser, der har oplevet en stigning på otte procent.

Når de alene gælder civilingeniøruddannelserne er stigningen 12 procent. For diplomingeniøruddannelserne er tallet to procent.

»En stigning på 8 procent i ansøgerne til STEM-uddannelserne er virkelig fantastiske gode nyheder. Der bliver hårdt brug for digitale løsninger og digitale kompetencer i fremtiden, siger Mette Fjord Sørensen:

»Vi havde forventet, at flere ville søge ind, men det her overstiger langt mine forventninger. Nu krydser vi fingre for, at rigtig mange også bliver optaget.«

Ansøgere til velfærdsuddannelser

Ministeren hæfter sig ved, at 19 procent af alle ansøgere har søgt ind på en af de fem store velfærdsuddannelser, som de bliver kaldt. Altså pædagog, sygeplejerske, lærer, jordemoder og socialrådgiver.

»Regeringens projekt er at styrke velfærden i Danmark, og til det har vi brug for endnu flere, der tager en velfærdsuddannelse,« siger hun.

Ifølge formand for Danske Universiteter og rektor på DTU, Anders Bjarklev, er det »selvfølgelig glædeligt, at flere unge mennesker har søgt ind på de videregående uddannelser, herunder på universiteterne«.

»Specielt set i lyset af, at regeringen har bedt os om at lave flere pladser, så dem, vi havde håbet på ville søge ind, nu har en større chance for at komme ind på de uddannelser, de drømmer om,« understreger han overfor Ritzau.

Alle otte universiteter oplever en fremgang af ansøgere på nær RUC, der er gået fem procent tilbage. Københavns Universitet oplever derimod en fremgang på 23 procent.

Digitale uddannelser er populære

På en uddannelsesinstitution som erhvervsakademiet KEA i København er antallet af førsteprioritetsansøgninger steget med 17 procent. Særligt de digitale uddannelser på KEA er populære. De har i snit modtaget 31 procent flere ansøgninger på første prioritet i forhold til sidste år.

»Vi har mange uddannelser, hvor man arbejder med innovative løsninger, der bidrager til en bæredygtig udvikling og bæredygtig produktion i en kombination af teori og praksis, eksperimenterende og LAB-baseret undervisning,« lyder det fra uddannelsesdirektør på KEA, Katja Munch Thorsen:

»Alt sammen noget, vi oplever, at de unge, der søger uddannelse på KEA, vægter højt.«

Ansøgerne til de videregående uddannelser får svar på deres ansøgninger 28. juli.