Michelle og 100.000 andre med kronisk migræne må vente år på at få hjælp

Hovedpine er en af de hyppigste årsager til sygefravær. Alligevel er der op til tre års ventetid på behandlings-krævende kroniske hovedpiner, som mere end 100.000 danskere lider af. Det viser tal, som Berlingske har søgt aktindsigt i. I flere regioner er ventetiden blevet længere siden 2014.

Michelle Sander er 9 år efter en ulykke på sin hest stadig ikke udredt for sin kroniske hovedpine, som hun har udviklet og som har store konsekvenser for sit liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en god dag har 23-årige Michelle Sander det, som om hun har en hjelm på hovedet. Den spænder hele vejen rundt og trykker indad, så det føles, som om hendes kranie bliver presset mindre. Sådan har hun det, når hun har det bedst. Når det er værst, står hun helst ikke ud af sengen og åbner kun øjnene, når hun bliver nødt til at gå på toilettet.

Michelle Sander har en hovedpine, der kun er blevet værre, siden den opstod for snart ni år siden. Men vejen til hjælp har lange udsigter. I dag står hun i en tre år lang kø til en af landets otte hovedpineklinikker.

I øjeblikket er der inden for det offentlige sundhedsvæsen tre ugers ventetid til at få lavet et kunstigt knæ, men patienter med kronisk hovedpine må altså vente i op til tre år på at starte i et behandlingsforløb for deres invaliderende smerter. De patienter, der henvises til en af landets hovedpineklinikker, har kronisk hovedpine, det vil sige, at de har hovedpine mere end 15 dage om måned. Det anslås, at omkring 100.000 danskere lider af hovedpine, der er behandlingskrævende.

En stor samfundsomkostning

Berlingske har kontaktet hovedpineklinikkerne på de danske hospitaler, og de har alle ventelister, der overskrider behandlingsgarantien på 30 dage.

Ventetiden er kortest på regionshospitalet Viborg, hvor det er lykkes for hospitalet at nedbringe ventetiden fra 50 til 10 uger siden 2016. Men bor man på Fyn og bliver henvist til Odense Universitetshospital, får man et brev om, at man først kan påbegynde sin behandling i 2021. Det viser en aktindsigt, som Berlingske har søgt hos de enkelte klinikker.

Der findes én enkelt dansk privatklinik, der behandler patienter med kronisk hovedpine. Den ligger i Ringsted på Sjælland. Klinikken oplyser til Berlingske, at patienter, der står på venteliste i det offentlige, kan komme til hos dem inden for en uge.

Men det er ikke godt nok, mener man hos Migræne & Hovedpineforeningen.

»Man kan ikke bede folk valfarte fra Nordjylland til Ringsted for at blive behandlet. Behandlingen kan være så ofte som flere gange om ugen, og de her mennesker hænger fast i kanten af arbejdsmarkedet med neglene,« siger Hanne Johansen, formand for Migræne & Hovedpineforeningen.

Migræne skønnes at være årsag til 14 procent af alt sygefravær, og i en rapport fra Sundhedsstyrelsen vurderedes det i 2015, at hovedpine hvert år koster 1,2 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Michelle Sander har et fuldtidsarbejde, og hun vurderer selv, at hun har mellem to og tre sygedage om måneden. Hun har fortalt sin nærmeste chef, at hun har tendens til migræne, men ellers holder hun lav profil med sin lidelse.

»Jeg har hovedpine hver dag – den er som et bånd, der presser mit hoved. Og det gør, at jeg godt kan have en kort lunte. Jeg har migræne cirka hver femte dag, og når jeg har det, har jeg det meget værre, så har jeg ikke lyst til at åbne øjnene, fordi lyset får mit hoved til at gøre endnu mere ondt,« siger hun.

Hendes læger, både neurologer og alment praktiserende, har alle sagt, at de ikke kan gøre mere for hende. Specialisterne på Odense Hospital kan dog måske kan lindre hendes konstante smerte.

»Jeg synes, at det sværeste er rent socialt. Jeg går jo ikke med armen i en slynge, så jeg føler, der er en forventning om, at man skal ligne én, der ikke har ondt«

Ulykken, der ændrede alt

Michelle Sanders hovedpine begyndte, efter at hun en regnvåd sommerdag for snart ni år siden faldt af sin hest. To af hestens ben ramte hendes ryg. Et tredje ben ramte hendes nakke. Da hun ramte jorden, flækkede hendes ridehjelm, og hun fik af vide, at det var takket være den, at hun stadig er i live.

Da hun blev udskrevet fra hospitalet efter ulykken dengang, var hun 14 år gammel, og det, at hun havde ondt i hovedet, var ikke lægernes største bekymring.

»Lægerne havde meget fokus på min ryg; det var jo den, der var brækket. Jeg fik af vide, at det var klart, at jeg havde ondt i hovedet, for jeg havde fået en hjernerystelse, og så snakkede vi egentlig ikke mere om det,« siger Michelle Sander, der nu er en af de 100.000 danskere, der lider af kronisk hovedpine.

Som 15-årig tog hun 10-12 panodiler dagligt. Det var det, hendes læge foreslog, hun skulle gøre, når hun henvendte sig med ondt i hovedet. I dag ved man, at overdrevent brug af smertestillende midler som Panodil og Ipren i sig selv kan have øget tendens til hovedpine som bivirkning. I Michelle Sanders tilfælde er hovedpinen der hver dag.

Rigmor Højland Jensen, der er klinikchef for Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, Glostrup, og en af landets førende hovedpineforskere, vurderer, at der er mindst 10.000 danskere, der har en hovedpine, som kræver behandling på et af landets otte specialiserede hovedpineklinikker.

Michelle Sander er ni år efter en rideulykke stadig ikke udredt for den kroniske hoved-pine, hun har udviklet. og som har store konsekvenser for hendes liv. Foto: Kristoffer Juel Fold sammen
Læs mere

Ventetiden på hospitalerne vokser

Flere medier har tidligere berettet om de lange ventetider til behandling for hovedpine, og i et interview i Jyllands-Posten i 2015 lovede formanden for regionernes sundheds- udvalg, Ulla Astmann (S), at hun ville sørge for, at ventetiderne til behandlingen ville blive kortere.

Regionerne kan ikke svare på, hvordan ventetiden har udviklet sig siden 2014. Det er ikke noget, de registrer, lyder det. Sundhedsdatastyrelsen har heller ikke mulighed for at finde oplysningerne, oplyser man, selv om klinikkerne indberetter dem til styrelsen hvert år.

På landets hovedpineklinikker er der et relativt godt overblik over ventetiden, selv om det ikke er muligt at indhente et præcist tal for, hvordan ventetiden har udviklet sig.

Ved redaktionens slutning har syv ud af de otte hovedpineklinikker vendt tilbage til Berlingske. I Esbjerg er ventetiden siden 2014 steget fra 43 dage til 67 dage. I Aalborg har ventetiden varieret fra 15-21 måneder, men klinikken har ikke mulighed for at finde ud af, i hvilken retning udviklingen har bevæget sig de seneste tre år. Det samme gør sig gældende for Dansk Hovedpinecenter Glostrup, som har en venteliste på to år. I Odense er ventetiden tre år og har været stigende, siden klinikken blev oprettet i 2013, oplyser hospitalet i en skriftlig kommentar til Berlingske. Hoved- pineklinikken i Viborg har nedbragt sin vente-tid fra 50 uger i 2016 til ti uger i 2017.

Fælles for de offentlige hovedpineklinikker er, at de ikke kan leve op til den den generelle behandlingsgaranti, som også gælder for migræne. Behandlingsgarantien blev slået fast i et høringssvar af daværende sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), i 2015.

Ubrydelig smertecyklus

Michelle Sander har afsluttet sit forløb på en neurologisk afdeling på et privathospital. Her forsøgte man at kurere hendes hovedpine med antidepressiver og anden medicin, der i sig selv giver mange bivirkninger. Hun er blevet MR-scannet flere gange og har endda fået en særlig piercing, som er placeret på øret efter principper fra akupunkturen.

Nu håber hun, at specialisterne på Odense Universitetshospital kan hjælpe hende, fordi ingen af de behandlinger, hun har været igennem, har hjulpet på hendes hovedpine. Den er faktisk kun blevet værre, kan Michelle Sander konstatere, når hun bruger en app på sin telefon til at holde styr på smerterne i hovedet.

»Da min hovedpine opstod, kom den sporadisk – jeg kunne ikke forudsige, hvornår den ville komme. Nu ved jeg, at jeg har fem dage med almindelig hovedpine og tre dage med migræne. Den kører i cyklus, og der ikke nogen endnu, der har fundet ud af at bryde den,« siger hun.

Læs Berlingskes Q&A med Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner: »Vi tager det meget alvorligt«