Miaver din kat på jysk?

Et svensk forskningsprojekt skal kortlægge kattes kommunikation og finde ud af, om katte miaver med dialekt.

Internetsensationen Tardar Sauce, bedre kendt som Grumpy Cat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nuuurh misser, er du blevet lidt sulten?«

Man behøver ikke at være en skør kattedame for at »snakke« med sit kæledyr. Mange mennesker taler ofte til deres katte, og det kan endda føles, som om kattene svarer tilbage ved at miave, når de er sultne, bange eller gerne vil lukkes ud. Og faktisk tyder meget på, at katte ligesom mennesker har forskellige dialekter – alt efter, hvordan deres ejere taler.

Om katte i Skåne miaver anderledes end katte i Stockholm, vil den svenske katte­elsker og forsker i fonetik ved Lunds Universitet Susanne Schötz undersøge i et forskningsprojekt, som skal kortlægge kattes kommunikation.

Susanne Schötz håber ifølge National Geographic også at finde ud af, om kattenes miaven er udtryk for forskellige ting, og om de »svarer« forskelligt, alt efter hvordan de bliver talt til. Det vil hun gøre ved at gemme højttalere i kattenes hjem, afspille forskellige menneske­stemmer og filme kattene for at observere deres bevægelser og kropspositioner.

Den svenske forsker vil analysere melodien i kattenes miaven og finde ud af, om der er et mønster for, hvordan katte udtrykker den samme følelse i forskellige regioner.

Katteejere har en tendens til at tale til deres katte, som de taler til små børn. Lysere tonefald og mere melodi i sætningerne karakteriserer babysprog såvel som kattesprog, forklarer Susanne Schötz.

Derfor vil hun også analysere, om kattene foretrækker at blive talt til på baby- eller voksensprog, og om de kan genkende menneskers stemmer.

»Hvis de fleste katte miaver på samme melodi, når de siger »jeg er lidt sulten«, og på en anden melodi, når de siger »jeg er virkelig sulten«, kan vi faktisk begynde at forstå, hvad katte siger med deres miaven,« siger Susanne Schötz, der selv er den glade ejer af tre katte, til National Geographic.

Hun håber på, at studiets resultater kan hjælpe katteejere til at forstå og tolke kattenes signaler bedre, så katteejere og katte måske fremover næsten kan føre meningsfulde »samtaler«.