MFer støtter maling mod Fogh

Rød front: Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil erklærer sin støtte til malingkasterne: »Det kunne lige så godt have været mig selv.«

Statsminister Anders Fogh Rasmussen viste ro udadtil, da han hastede videre efter at være blevet overfaldet af et medlem af Globale Rødder. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) blev i går mødt med maling, da de forlod et møde om Irak i Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg.

Blandt de ventende pressefolk havde to unge mænd i længere tid opholdt sig uden at gøre noget væsen af sig, men da Fogh vandrede fra stedet med retning mod Statsministeriet gik den ene i aktion og sprøjtede statsministeren til med rød maling. Manden blev straks overmandet af to folketingsbetjente.

Yderligere omkring et minut forløb, før den anden malingkaster gik i gang. Da udenrigsministeren ville forlade stedet, fik også han maling kastet på sig, inden gerningsmanden blev overmandet af Venstres pressechef, Mikkel Faurholdt.

De to, som senere er blevet identificeret som Globale Rødder, blev ført til et nært liggende mødelokale, hvor de blev bevogtet af blandt andre Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, indtil politiet ankom.

Aktivisterne råbte flere gange under seancen, at statsminister Anders Fogh Rasmussen havde blod på sine hænder, og at de var modstandere af krigen mod Irak. Nok så væsentligt bar den ene af dem et gæstekort, som afslørede, at han angiveligt var inviteret af Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil, som selv er medlem af Globale Rødder.

Hun benægtede senere, at hun skulle have inviteret sine holdningsfæller, men hun indrømmede dog, at hendes sekretær havde sagt god for de to besøgende hos Folketingets vagt, og at denne sekretær efterfølgende havde ladet dem vandre rundt på Christiansborg uden opsigt, hvilket er i strid med stedets sikkerhedsregler.

Støtte til aktionen
Skønt Pernille Rosenkrantz-Theil nægtede at have inviteret gerningsmændene, udtrykte hun dog i utvetydige vendinger sin støtte til deres aktion, da Berlingske Tidende mødte hende uden for folketingssalen, hvor hun netop havde deltaget i det parlamentariske arbejde.

»Når man vil smide bomber i hovederne på folk i Irak, så er det mindste, man kan forvente, en reaktion, som den vi har set i dag. Jeg var ikke selv klar over, at de stod som mine gæster, men jeg synes, at aktionen er sjov,« sagde Pernille Rosenkratz-Theil.

Du støtter den slags aktioner?

»Det kunne ligeså godt have været mig selv, ja.«

Har du hørt om, at det her ville ske?

»Nej, det har jeg ikke. Det vidste jeg faktisk ikke - du ta´r lidt røven på mig, for jeg vidste ikke, at de stod som mine gæster. Men jeg ville da have været stolt, hvis de var mine gæster. Så på den måde ser jeg slet ikke noget problem i det. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg selv har kastet med høns herinde. Hvis nogen mener, at mine udmeldinger her vil udløse et ramaskrig, så er det da, fordi de ikke kender min politiske historie godt nok.«

Men er det ikke en demokratisk beslutning om krigsdeltagelse, som regeringen har truffet med opbakning fra et flertal i Folketinget?

»Det er det, men beslutningen har ikke opbakning i befolkningen. Ikke fordi man kan tage opinionsmålinger for givet, men det lader til at 60 procent af den danske befolkning er imod, hvad Fogh gør her, og han sætter hele befolkningens sikkerhed over styr. Så jeg kan ærligt talt godt forstå, at nogen folk går ud og reagerer.«

Anerkender du ikke, at et flertal i Folketinget har ret til at træffe en beslutning om, at Danmark skal deltage i en krig?

»Jeg synes, at det er meget, meget alvorligt at sende Danmark i krig, og jeg tror, at jeg har det på præcis samme måde som de amerikanere, der har lavet en kampagne, der hedder »Not in our name«. Jeg synes, at det er meget, meget forfærdeligt, at hele den danske befolknings sikkerhed bliver sat over styr ved, at Fogh går ind i en krig, som over halvdelen af den danske befolkning ikke støtter.«

Men anerkender du det som en demokratisk mulighed, at et flertal i Folketinget kan beslutte at Danmark skal deltage i en krig?

»Jamen altså, det er jo en realitet, og det er det, der er sket.«

Er det så i orden at kaste med maling mod flertallets repræsentanter, når der er blevet truffet en beslutning, der går imod det, som man selv står for?

»Jeg synes ikke, at det er i orden at gå i krig. Uanset om man har 90 pct. af befolkningens opbakning til at gå i krig, så mener jeg ikke, at det er i orden. Jeg mener ikke, at det er i orden at gribe til våben for at sikre sig en ret over olieressourcer - uanset hvor stort et flertal man kan få til at bakke op.«

Symbolaktion
Synes du, at Folketinget er det rette sted at demonstrere på den her måde?

»Jeg har selv kastet med høns inde i folketingssalen, fordi vi var meget kritiske overfor en beslutning, som man havde taget. Så jeg skal være den sidste til at kritisere den slags.«

Det her var et overgreb mod to personer.

»Nu synes jeg lige, at man skal få proportionerne på plads. Fogh sender soldater afsted for at slå civile i Irak ihjel, og så får Fogh maling i hovedet som symbolaktion for, at han har blod på hænderne.«

Det synes du altså er i orden her i Folketinget?

»Ja, det synes jeg.«

Ved du, om bagmændene er nogen, som du kender?

»Nej, det ved jeg ikke, men det er det da formodentlig.«

Men du har ikke tænkt dig at sige undskyld til statsministeren?

»Hvis Anders Fogh kommer med en officiel undskyldning overfor alle de civile ofre, overfor de folk, der bliver dræbt, overfor dem, der bliver nødt til at forlade deres hjem i løbet af den krig, som Fogh har givet grønt lys for i dag, så kan vi diskutere, om jeg skal sige undskyld,« sagde Pernille Rodenkrantz-Theil en halv time efter aktionen.

Samtlige Folketingets partier - inklusive Enhedslisten - tog i går afstand fra aktionen mod stats- og udenrigsministeren. Folketingets formand vil indskærpe folketingsmedlemmers og ansattes pligt til at følge deres gæster ud efter endt besøg.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde om episoden:

»Jeg går ud fra, at Folketingets ledelse og de relevante myndigheder tager sig af sagen og gør sig de nødvendige overvejelser om, hvordan vi her i landet kan sikre, at folkestyret kan fungere - uden at man som politiker behøver at være bange for at blive overfaldet. Jeg er ikke påvirket af det på en måde, der forstyrrer mit arbejde. Jeg er klar over, at når man har den stilling jeg har, så kan man blive udsat for mange ting. Men det bør ikke være sådan herhjemme, at den slags kan finde sted.«

Efter overfaldet på statsministeren siger Folketingets nye formand, Christian Mejdahl (V) og næstformand i præsidiet, Svend Auken (S) samstemmende, at det giver anledning til at overveje stramme sikkerhedsprocedurerne i Folketinget.