»Mette Frederiksens største styrke udgør også hendes største svaghed«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Statsminister Mette Frederiksen sagde i november på et meget omtalt pressemøde, at alle mink skulle aflives. Det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til dette. I dag offentliggøres Minkkommissionens rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik på denne torsdag.

Dagen i dag har været længe ventet.

I dag lander Minkkommissionens rapport. Klokken 11 afleveres den over tusind sider lange beretning til Folketinget af formanden for Minkkommissionen, landsdommer Michael Kistrup. Ifølge planen bliver den offentliggjort to timer senere.

Det er en begivenhed, som selvsagt præger avisforsiderne i dag.

»Skæbnetime for Mette Frederiksen,« lyder overskriften i Jyllands-Postens papirudgave.

Politiken skriver på forsiden, at statsminister Mette Frederiksen (S) »har håndteret store globale kriser« og kommer med tilføjelsen: »Nu skal hun håndtere sin egen.«

Politiken-redaktør: »Mette Frederiksens største styrke udgør også hendes største svaghed«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at minksagen har lært os, at Mette Frederiksens største styrke også udgør hendes største svaghed.

»Når Frederiksen samler magt og styring i Statsministeriet, alt imens hun dikterer tæt kontrol med ressortministerierne, så ejer hun ikke kun sejrene, men også nederlagene, når det går galt. Og de klæber. Minksagen klæber personligt til statsministeren – og til topfolkene i hendes inderkreds,« skriver Anders Bæksgaard.

Artiklen kan læses i Politikens E-avis (kræver abonnement).

Fem forhold at holde øje med, når Minkkommissionens beretning lander

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, har fem forhold, som han især vil holde øje med.

Det handler blandt andet om, hvor stor en del af den alvorlige kritik, der lander på Mette Frederiksens bord. Det var som bekendt statsministeren, der på et meget omtalt pressemøde i november 2020 sagde: »Alle mink skal aflives – også avlsdyr.«

»Rapportens sprogbrug vil være en indikator for, hvorvidt Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret, skal have en næse af Folketinget, eller om hun kan gå fri,« skriver Bent Winther.

Læs om de andre fire interessante forhold at holde øje med her.

Fagforbund varsler nye tider forude: Især en gruppe »kan hurtigt miste jobbet«

Nye tider kan være på vej, lyder det fra fagforbundet 3F.

Sommeren kan bremse danskernes jobfest, lyder det, og i den sammenhæng er medlemmerne af 3F nogle af de første, der vil mærke, at konjunkturerne vender.

»Jobfesten er ikke gået helt i stå, men dette kan godt blive sommeren, hvor der kommer en opbremsning,« siger arbejdsmarkedsøkonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen:

»Vi er nok den meste konjunkturfølsomme a-kasse. Under corona var vi allerhårdest ramt, og mange af vores medlemmer er ansat i eksempelvis byggeriet, ligesom vi har mange timelønnede med korte opsigelsesvarsler,« siger han.

Læs hele artiklen her.

Ekspert retter hård kritik af ny Herlufsholm-formand: »Alt i alt betvivler jeg, om Jon Stokholm er egnet«

Først var hun optimistisk, men på kun et døgn har en række udtalelser fra den nyvalgte bestyrelsesformand på Herlufsholm, Jon Stokholm, vendt op og ned på det hele.

»Alt i alt betvivler jeg, at Jon Stokholm er egnet til at være den nye bestyrelsesformand,« siger Helle Rabøl Hansen, der er jurist, ph.d. og mobbeforsker.

Tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm blev mandag udpeget til ny bestyrelsesformand for Herlufsholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Schiøler/Ritzau Scanpix (arkiv).

Helle Rabøl Hansen retter nu hård kritik af den tidligere højesteretsdommer, som hun mener udviser manglende dømmekraft.

Det sker, efter at bestyrelsesformanden har udtalt, at problemet på Herlufsholm er »marginalt«, ikke »så stort«, og at kostskolen basalt set er »en velfungerende skole«.

Læs artiklen her.

Det sker i dag

Som nævnt lander Minkkommissionens beretning i dag. Den offentliggøres ifølge planen klokken 13.

DGIs Landsstævne finder sted 30. juni til 3. juli i Svendborg. Danmarks største idrætsfestival byder på over 30 idrætter og 400 aktiviteter, koncerter og arrangementer. Der ventes flere end 20.000 deltagere.