Mette Frederiksen vil regulere techgiganter: »Alle samfundsområder har brug for spilleregler«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Med et flertal i ryggen vil fire røde partier regulere store techgiganter som Facebook og Google. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en fredag, der ser ud til at blive endnu en solrig junidag.

Anderledes mørke skyer tegner sig over de danske EM-chancer, efter at Danmark torsdag aften tabte til Belgien 1-2. Men fodboldhåbet lever fortsat – og hvor lørdagens kamp mod Finland bød på et dybt og kollektivt fodboldtraume, da Christian Eriksen kollapsede på banen, var gårsdagens kamp en manifestation af fællesskabets kraft.

Således lå bolden uberørt hen i et helt minut, da de 25.000 tilskuere i Parken rejste sig op, idet stadionuret viste 10:00 (10-tallet er Eriksens trøjenummer), og klappede sammen med både dommere og spillere – en smuk gestus til ære for Eriksen.

Før vi bevæger os ud i dagens historier, får du her de nyeste coronatal:

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og er du i øvrigt mere i humør til at lytte end til at læse, kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Og så til dagens historier:

Selv unge over 18 år skal fordeles på gymnasier efter deres forældres indkomst

Gymnasieelever skal fremover fordeles med afsæt i deres forældres indkomst i de store byområder. Det stod klart, efter at regeringen sammen med et flertal i Folketinget indgik en aftale om fremtidens elevfordeling forrige torsdag.

Nu får et element af aftalen, der hidtil har været uden for offentlighedens søgelys, flere blå politikere til at tage sig til studenterhuen.

Forældrenes indkomst bliver nemlig også et parameter, hvis ansøgerne er 18 eller 19 år gamle, uanset om de bor hjemme eller ej.

Af et baggrundsnotat til gymnasieaftalen fremgår det, at forældreindkomsten bliver gjort op for alle ansøgere – også dem over 18 år. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Det er helt sindssygt,« mener De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, der allerede i sidste uge var blandt aftalens hårdeste kritikere:

»Det er helt utrolig formynderisk, at selv for unge mennesker, som er flyttet hjemmefra, eller som er fyldt 18 år, kan stemme til folketingsvalg, optage gæld og komme i fængsel, skal det beløb, der ryger ind på mor og fars NemKonto hver måned, være det, der afgør, hvilke ungdomsuddannelser de kan komme ind på.«

Læs hele historien her.

Mette Frederiksen vil regulere techgiganter: »Alle samfundsområder har brug for spilleregler«

Store internationale teknologivirksomheder som Facebook og Google skal i højere grad reguleres politisk.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Mai Villadsen (EL) i et fælles interview med Politiken.

I sin partiledertale ved Folkemødet på Bornholm vil Mette Frederiksen i dag tale om blandt andet en øget beskatning af de internationale teknologivirksomheder, hun betragter som en »bekymrende udfordring for det danske demokrati«.

Både Google og Facebook forholder sig positivt til meldingen.

»Vi har længe været enige i, at internettet har brug for et nyt sæt spilleregler, der bør komme fra folkevalgte politikere, og at en international skattereform er på høje tid. Det er kun godt, at der sker noget,« siger policychef for Facebook i Norden Martin Ruby til Politiken.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener også, at det er en relevant diskussion, men »bliver altid bekymret, når nogen sidder og taler med Enhedslisten om at ville regulere virksomheder«.

Læs hele historien her.

Topadvokat har brystet sig af »helt nyistandsat« ejendom: Men her bor familie i voldsom skimmelsvamp

For knap et år siden afdækkede Berlingske, hvordan topadvokat Torben Bagge og to kolleger i privat regi havde skudt store pengebeløb i faldefærdige ejendomme. Ejendommene havde tidligere været solgt systematisk rundt i et betændt ejendomsnetværk, hvor finanskrisespekulanten Kenneth Schwartz Thomsen spiller en central rolle.

Et gult hus i Faxe på Sydsjælland var dengang Torben Bagges eget eksempel på en god udlejningsejendom.

Men her bor familien Alali med voldsom skimmelsvamp. Der er stor risiko for, at boligen er direkte sundhedsskadelig, vurderer en ekspert.

Skimmelsvamp i familien Alalis stue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Og de er ikke de eneste, der har problemer. Da Berlingske i juni 2021 tager til Faxe og taler med ni lejere fra seks forskellige lejligheder, kan de fremvise fugtskader og skimmelsvamp.

De tre advokater afviste sidste sommer, at de havde et særligt samarbejde med Kenneth Schwartz Thomsen. Men når beboerne kontakter advokaternes firma, bliver de henvist til hans e-mail.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Borgmesterkandidat på Frederiksberg angreb sit eget parti for »bøvet provinsmentalitet«. Nu stempler kendt museumschef ind i debatten

Debatten om det finkulturelle versus det folkelige kulturliv i Danmark har i denne valgperiode udspillet sig ad flere omgange.

I denne uge kom der hårde ord fra egne rækker, da Michael Vindfeldt (S), borgmesterkandidat på Frederiksberg, tirsdag gik i rette med folketingspolitikernes kultursyn:

»Ledende politikere går bredt set mere op i at promovere en tur i håndboldhallen end at promovere en kunstudstilling,« lød det blandt andet fra Vindfeldt, der kaldte det en »bøvet provinsmentalitet«.

Den kritik bydes velkommen af direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber.

Ifølge ham er det en fejlslutning at tale om et modsætningsforhold mellem »den kulturelle elite« og »folket«. Man kan nemlig sagtens drikke fadøl, se fodbold og spise hotdogs og samtidig være direktør på Kunsthal Charlottenborg, mener han.

Læs hele historien her.

Ulla Østergaard (th.) er stoppet som redaktionschef på TV 2 efter hård kritik af hendes rolle i den såkaldte grønlandssag. Arkivfoto: DR Fold sammen
Læs mere

Ulla Østergaard har i årtier været i magtens centrum. Torsdag væltede karrieren

En lang journalistisk karriere nær toppen af dansk politik tog torsdag en vild drejning, da Ulla Østergaard meddelte, at hun fratræder stillingen som redaktionschef på TV 2.

Det sker på baggrund af en artikel, som TV 2 bragte fire dage før det grønlandske valg i april 2021.

Udokumenterede beskyldninger om magtmisbrug eksploderede i den grønlandske offentlighed, og TV 2 er siden blevet anklaget for at undergrave den demokratiske proces og for at påvirke valget i Grønland.

Torsdag kunne fagbladet Journalisten fortælle, at TV 2-medarbejdere blev »udsat for et ret kraftigt pres« fra en chef om at producere historien. Kort efter annoncerede Ulla Østergaard sin afgang på Facebook.

Læs Berlingskes journalist Jens Beck Nielsens portræt af Ulla Østergaard her.

Det sker i dag:

  • Folkemødet på Bornholm er i fuld gang. På hovedscenen taler politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde, klokken 10, statsminister Mette Frederiksen (S) klokken 13, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen klokken 15 og SF-formand Pia Olsen Dyhr klokken 18.