Mette Frederiksen: Vaccineindsats skal næsten fordobles

Tredje stik mod covid-19 er afgørende for at komme godt gennem vinteren, lød det fra statsministeren på et pressemøde onsdag aften. Vaccinekapaciteten vil blive skruet kraftigt op, så 500.000 danskere om ugen kan få et stik.

En halv million danskere om ugen skal kunne vaccineres, sagde Mette Frederiksen (nummer tre fra venstre) på et pressemøde onsdag. På pressemødet deltog også – fra venstre – Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Stephanie Lose (V), formand for regionerne, og Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighedernes vaccinekapacitet skal næsten fordobles, så 500.000 danskere skal kunne vaccineres om ugen.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften i Spejlsalen i Statsministeriet, hvor regeringen orienterede om en styrkelse af vaccinationsindsatsen samt den nye omikronvariant.

»Det er vigtigt, at alle sejl sættes til nu,« sagde Mette Frederiksen, der lagde vægt på at reagere hurtigt.

Vigtigheden af at reagere hurtigt skyldes ifølge statsministeren ikke mindst den nye omikronvariant, som ifølge Statens Serum Institut kan være mere smitsom end deltavarianten, men meget er usikkert endnu, fordi der ikke foreligger kliniske data.

Opskaleringen af vaccineindsatsen er et klart, nyt mål fra myndighederne, sagde Mette Frederiksen, der opfordrede ældre, sårbare og alle andre målgrupper om at tage imod tilbuddet om det tredje stik.

»Det er en af de vigtigste enkeltstående handlinger, som vi hver især kan gøre,« hun:

»Det er helt afgørende, at myndighederne får skruet op for tempoet og for kapaciteten, så man ikke skal vente.«

Regnede med, at tredje stik ville ligge senere

En del danskerne har haft svært ved at finde ledige vaccinetider og har derfor kontaktet Sundhedsstyrelsen, bekræftede styrelsens direktør, Søren Brostrøm, der var ked af situationen, men lovede, at der blev arbejdet hårdt på at løse problemet.

Målet er, at ventetiderne maksimalt skal være en uges tid i nærheden af ens bopæl. Alle færdigvaccinerede danskere skal inviteres til det tredje stik, inden der er gået seks måneder fra det andet stik.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, bekræftede, at regionerne arbejder »intenst« på at øge kapaciteten, så flere danskere kan vaccineres pr. dag.

Men kapaciteten har været fastsat »ud fra en forventning om, at tredje stik ville ligge senere på året«, lød det fra Stephanie Lose.

Desuden er der udfordringer med at finde egnet arbejdskraft.

»Vi mærker også, når vi er ude og rekruttere arbejdskraft til vaccinationsindsatsen, at det er et presset arbejdsmarked. Ikke kun i sundhedsvæsenet, men bredt. Det gør skaleringsindsatsen sværere,« sagde Stephanie Lose.

Vaccinepligt

For nylig er der indgået en aftale om, at praktiserende læger kan foretage vaccinationer.

På pressemødet spurgte en journalist, hvorfor man ikke allerede i sommer forberedte sig på vinteren og lod de praktiserende læger foretage vacciner.

Magnus Heunicke forklarede, at flaskehalsen skyldes, at man havde inviteret mange til tredje stik samtidig med den nye målgruppe, de 5 til 11-årige.

Men som journalisten bemærkede, svarede Heunicke ikke på spørgsmålet om de praktiserende læger og stillede spørgsmålet igen.

Heunicke argumenterede med, at kapaciteten hos de praktiserende læger ikke ville være tilstrækkelig og dermed ikke ville løse hele problemet.

På pressemødet blev desuden stillet spørgsmål til eventuel vaccinepligt, som den østrigske regering vil indføre fra februar.

»Samlet set går det utrolig godt i Danmark. Helt frivilligt og ordentligt med at få folk til at tage vaccinen, og det er også – kan jeg sige på vegne både myndigheder og politikere – også den vej, vi helst vil betræde,« sagde Mette Frederiksen.

»Betyder det, at du er meget langt fra en vaccinepligt,« lød spørgsmålet fra en journalist.

»Ja, det gør det,« svarede statsministeren.