Mette Frederiksen under pres fra begge sider: »Danmark er i en noget uvant rolle som den, der stikker en kæp i hjulet«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Morten Østergaard (R) og Jakob Ellemann-Jensen (V) presser Mette Frederiksen på hendes EU-politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til en tirsdag, hvor vi skal omkring et skarpt angreb mod regeringen, en britisk prins som ifølge de amerikanske myndigheder ikke er specielt samarbejdsvillig og en hemmelig liste hos Facebook.

Vi begynder med en sag, som har medført skarpe politiske reaktioner de seneste døgn.

1. Bag om Tommy Robinson-sagen

En af de senere døgns mest omtalte historier handler om den kontroversielle britiske islamkritiker Tommy Robinson, som er blevet centrum for en ophedet debat, hvor Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, har krævet en DR-værts afgang. Det skete efter et interview om Tommy Robinson, som ifølge DF-profilen var manipulerende.

Centralt i striden står en hændelse, hvor Tommy Robinson dukkede op hjemme hos en af sine modstandere og kaldte ham en kujon.

Men hvad skete der egentlig?

I en længere artikel forsøger Berlingske at fortælle hele historien bag balladen. Den kan du læse her.

2. Venstre og Radikale i fælles front

På forsiden af Berlingske angribes statsminister Mette Frederiksen for at have en uambitiøs EU-politik.

Både Jakob Ellemann-Jensen, formand i Venstre, og Morten Østergaard, leder af de Radikale, sender en bredside af sted mod den socialdemokratiske statsminister. Partilederne efterlyser blandt andet en ny europapolitisk aftale og fremsætter et ønske om at få sendt forsvarsforbeholdet til afstemning.

Tonen er særligt skarp fra regeringens støtteparti.

»Det, jeg kan stykke sammen af den måde, man indtil videre har ført sig frem på, er, at Danmark er i en noget uvant rolle som den, der stikker en kæp i hjulet på udvidelsesforhandlinger og stemmer nej til budgettet. Hvis det får lov at fortsætte, tror jeg, at vores partnere vil have svært ved at kende os,« siger Morten Østergaard.

»Forskellen ligger i, hvordan den grundlæggende tilgang er: Er den positiv eller negativ? Noget af det, som vi erfarede, var jo, at hvis man bliver ved med at italesætte problemerne, er det kun dem, man kan få øje på. Det er også derfor, at vi har skiftet tilgang for nu at sige det, som det er,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Meget mere om den historie her.

3. Facebooks hemmelige liste

Det er efterhånden velkendt, at man kan få fjernet et opslag eller i yderste konsekvens få slettet sin profil på Facebook, hvis man anpriser den kontroversielle islamkritiker Tommy Robinson eller en række andre personer, som – viser det sig –- står på en hemmelig liste hos Facebook.

Det verdensomspændende sociale medier fjerner i stadig større omfang indhold på den måde, skriver Jyllands-Posten i dag. De seneste år er antallet af tilfælde, hvor det sociale medie fjerner hadefulde ytringer, således flerdoblet.

Hvem der ud over Tommy Robinson står på Facebooks hemmelige liste, vil det sociale medies kommunikationschef ikke svare på. Læs mere om den historie her.

4. »Nul samarbejde« fra Prins Andrew

Den britiske Prins Andrew har offentligt tilbudt sin hjælp i efterforskningen af sagen mod den afdøde finansmand Jeffrey Epstein, som er anklaget for overgreb mod mindreårige.

Men ifølge anklager Geoffrey Berman er det småt med samarbejdet fra prinsen.

»I prins Andrews tilfælde har han offentligt – endda i en pressemeddelelse – tilbudt at samarbejde i efterforskningen af Epsteins forbrydelser og bekendtskaber,« siger Geoffrey Berman:

»New Yorks sydlige distrikt og FBI har kontaktet prins Andrews advokater for at tale med ham. Men indtil videre har prins Andrew tilbudt nul samarbejde.«

Det kan du læse mere om her.

5. Trump har fredsplan klar: Den er også god for Palæstina

USAs præsident, Donald Trump, er klar til at fremlægge en fredsplan for Israel og Palæstina, der »giver god mening for alle«. Planen ventes fremlagt i Det Hvide Hus tirsdag kl. 18.00 dansk tid.

Trump fortalte mandag om sin kommende plan, da han tog imod den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident tilføjede, at også palæstinensere bør kunne lide planen, og at »den er god for dem«.

De palæstinensiske ledere har på forhånd afvist den endnu ikke offentliggjorte plan fra Trump. De mener, at USA har mistet sin rolle som mægler i konflikten, fordi Trump tilgodeser Israel.

»Vi beder det internationale samfund om ikke at være en del af den her plan, fordi den strider mod folkeretten,« siger den palæstinensiske premierminister, Mohammad Shtayyeh, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Palæstinenserne har ikke villet tale med Trump-administrationen siden 2017, da USA anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

De mener, at Trumps plan vil være dødsstødet for den tostatsløsning, der i årtier har været central i det internationale diplomati omkring Mellemøsten.

Det sker i dag:

Modeugen åbner

Den halvårlige modeuge i København, Copenhagen Fashion Week, bliver i dag skudt i gange med en række modeshow i hovedstaden. Arrangementet løber indtil fredag den 31. januar.

Israelske ledere besøger Trump

To politiske rivaler fra Israel mødes i dag med den amerikanske præsident, Donald Trump. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den israelske oppositionsleder, Benny Gantz, besøger Det Hvide Hus, og i den forbindelse forventes USA at præsentere en permanent fredsløsning mellem Israel og Palæstina for de to politiske ledere.

Grænsekontrol og terrorfinansiering

I dag behandles en række lovforslag i Folketinget. Der skal blandt andet tages stilling til et forslag om at styrke kontrollen med indsamlinger som et led i terror- og hvidvaskbekæmpelse, og et forslag om at annullere en stigning i registreringsafgiften for elbiler skal drøftes.

Mærsk Tårnet i København blev indviet i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson.

Dagens beløb

Næsten 700 millioner kroner. Så meget er budgettet for byggeriet af Mærsk Tårnet på Nørrebro – en tilbygning til Panum-bygningen – skredet, kan DR afdække. Det svarer til en overskridelse på 53 procent. Beløbet er kommet frem i forbindelse med en konflikt mellem Bygningsstyrelsen og entreprenørerne. Det kan du læse mere om hos DR her.

Dagens TV-serie

Mange vil givetvis huske den tyske TV-serie »Babylon Berlin«, som blev mødt af et jubelkor af danske anmeldere, da de første to sæsoner blev vist på DR i slutningen af 2018. Nu er serien, som menes at være den hidtil dyreste ikkeengelsksprogede af sin slags, tilbage. I fredags havde serien premiere i Tyskland, og også denne gang er anmelderne begejstrede over serien, der skildrer livet i 1930ernes Berlin. Det er endnu uvist, hvornår serien kan ses i Danmark.

Punkt fem om Trump/Palæstina er skrevet af Ritzau