Mette Frederiksen mener, at antisemitismen er øget med indvandringen: Hvad mener venstrefløjen?

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er antisemitismen i samfundet øget i takt med en stigende indvandring. Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at den udlægning er forsimplet.

»Der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen,« sagde statsminister Mette Frederiksen til Politiken mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hadet mod jøder er vokset i kraft af en øget indvandring fra muslimske lande.

Det gør statsminister Mette Frederiksen (S) klart, at hun mener, i en artikel i Politiken mandag.

»Jeg tror, der er en tendens til, når det handler om antisemitisme, at vi hurtigt har fokus på den yderste højrefløj på grund af koblingen til holocaust, nazismen og det, vi for eksempel så sidste år i Danmark. Men der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen,« siger hun til Politiken.

Statsministerens udmelding kommer i forbindelse med en handlingsplan mod antisemitisme i Danmark, der blev varslet af regeringen i november sidste år. Det skete, efter at der på årsdagen for Krystalnatten i Tyskland 9.-10. november 1938 blev begået hærværk mod en jødisk gravplads i Randers, og jøder i Silkeborg blev chikaneret, da der blev sat nazistiske jødestjerner på deres postkasser.

Handleplanen skal blandt andet læne sig op ad en formulering fra International Holocaust Remembrance Alliance, som i 2016 vedtog teksten:

»Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder, der kan udtrykkes som had mod jøder. Retoriske og fysiske former for antisemitisme rettes mod jødiske og ikkejødiske enkeltpersoner og/eller deres ejendom samt institutioner og religiøse samlingssteder, der tilhører jødiske samfund.«

Margrete Auken: Kan misbuges af israelske lobbyister

Den formulering har tidligere mødt kritik fra europaparlamentsmedlem for SF Margrete Auken, der til det kommunistiske dagblad Arbejderen har sagt, at formuleringen er en politisk tilkendegivelse, som kan misbruges af israelske lobbyister.

Helt så galt står det dog ikke til, mener Enhedslisten, for i en tilføjelse til teksten hedder det, at »kritik af Israel, i lighed med en slags der kan rettes mod ethvert andet land, kan ikke blive anset som antisemitisk«.

»Der står udtrykkeligt, at en kritik af den israelske regering ikke er antisemitisme. Der er rigtig meget berettiget kritik, man kan rette mod den israelske stat,« siger Rosa Lund, udlændinge- og integrationsordfører i Enhedslisten.

Har statsministeren ret i, at antisemitismen er vokset med en stigende indvandring?

»Vi ser en stigende splittelse, som også bunder i racisme. Jeg synes, det er for nemt at give indvandringen skylden for antisemitisme. Vi kommer ikke udenom, at det sidste angreb, vi så (hærværket mod den jødiske gravplads i Randers, red.), tilsyneladende kom fra nynazister,« siger hun.

Men har hun ret i sit udsagn?

»Det er meget muligt, at det eksisterer i nogle dele af muslimske miljøer. Alle de steder, der foregår antisemitisme, også hvis det skulle foregå i muslimske miljøer, skal bekæmpes. Vi håber, at der kommer en større indsats mod hate crime.«

Vi har jo også set et terrorangreb ved synagogen i Krystalgade (i 2015, red.), så er der noget, der taler for statsministerens udlægning?

»Igen så synes jeg, det er for forsimplet sat op. Jeg tror, det er vigtigere at fokusere på splittelsen, vi oplever i samfundet, i stedet for automatisk at give indvandringen hele skylden for antisemitismen,« siger hun.

Radikale: Ikke kun indvandringens skyld

Samme toner lyder fra Radikale Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Katrine Robsøe:

Katrine Robsøe (R), udlændinge- og integrationsordfører

»Vi er imod antisemitisme, uanset hvem der står bag den. Vi er imod alle former for had, uanset hvem den kommer fra.«


»Vi er imod antisemitisme, uanset hvem der står bag den. Vi er imod alle former for had, uanset hvem den kommer fra, og vi vil altid sørge for, at der er trosfrihed i Danmark. Jeg vil utroligt gerne blive klogere på de udfordringer, der er der, men antisemitismen, man har set med hærværk mod jødiske gravpladser, er det nynazister, der er blevet sigtet for,« siger hun.

Men har Mette Frederiksen ret i, at der er kommet mere antisemitisme i takt med mere indvandringen?

»Det er enormt vigtigt ikke at komme til at tro, at det kun er indvandringen, der står for antisemitismen,« siger hun.

Hvis jeg skal spørge på en anden måde, er du så enig i statsministerens præmis om, at der er kommet mere antisemitisme?

»Det er ikke min fornemmelse, at der skulle være kommet større antisemitisme, men det er ikke, fordi der ikke er problemer i visse miljøer,« siger hun:

»Jeg synes, at man kan se nogle bekymrende eksempler med hærværk og stjerner på postkasser. Det hører på ingen måde hjemme i Danmark. Vi kan heller ikke lukke øjnene for, at der var et angreb på synagogen i København. Vi er imod antisemitisme, ligegyldigt hvem der står bag,« siger Katrine Robsøe.