Mette Frederiksen er under pres for at åbne grænserne: Her er landene, som åbner

Danmark har foreløbig udskudt spørgsmålet om genåbningen af grænserne, men statsministeren presses af et flertal i Folketinget. Samtidig planlægger flere EU-lande at åbne grænserne.

 
Regeringen er under pres for at åbne grænserne. Video: Folketinget, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Tyskland inden længe begynder at åbne grænserne til Østrig, Schweiz og Frankrig, stiger presset på statsminister Mette Frederiksen (S).

Samtidig er der et flertal i Folketinget – bestående af de Radikale og blå blok – for at åbne grænsen, selv om der ikke er enighed om, hvor meget der skal åbnes.

Lige nu venter Tyskland på Danmark, for står det til landets indenrigsminister, Horst Seehofer, kan Tyskland begynde at slække på grænserestriktionerne allerede i weekenden.

12. maj præsenterede regeringen strategien for smitteopsporing, karantæne og isolation. Der skal nu sættes hårdt ind for at klippe smittekæderne over, og det er et arbejde, som statsministeren ikke vil tabe på gulvet.

Flere og flere europæiske lande indgår imidlertid aftaler om grænseåbninger i et forsøg på at bjærge noget af godset fra den iturevne turistindustri. Margrethe Vestager, der er Europa-Kommissionens ledende næstformand, opfordrede onsdag medlemslandene til at følge Bruxelles' anbefalinger.

»Det kommer ikke til at blive en normal sommer for nogen af os,« sagde hun:

»Men vi behøver ikke at stå over for en sommer indendørs eller en helt tabt sommer for den europæiske turistindustri.«

Mette Frederiksen har udskudt spørgsmålet om genåbning af grænserne til 1. juni, mens regeringen drøfter planen for genåbningen med otte andre lande: Grækenland, Østrig, Israel, Tjekkiet, Australien, New Zealand, Singapore og Norge.

Herunder en oversigt over planerne.

Tyskland

Der er stadig en generel advarsel mod at rejse i lande uden for EU, men med aftaler i hus om genåbning på særligt udvalgte steder ved grænserne til Østrig, Schweiz og Frankrig er landet begyndt at slække på den hårde nedlukning.

En forsigtig genånging af grænserne kan begynde allerede på lørdag ifølge Horst Seehofer. Den danske tyske ambassade i Danmark fortæller, at den forsigtige genåbning ikke er meldt ud i Tysklands officielle retningslinjer endnu, men at det forventes, at der kommer en officiel afgørelse i løbet af torsdag eller fredag. Den foreløbige dato for den fulde grænseåbning i Tyskland er 15. juni.

Spanien

Tyskland meddelte onsdag, at landet vil forsøge at lave kontrollerede grænseåbninger med adgang for alle medlemmer af EU, men et af Tysklands største rejsemål for turister, Spanien, har meddelt, at man ikke åbner grænserne før i juni.

Estland, Letland og Litauen

De baltiske lande vil fra i morgen åbne grænserne for at skabe en begrænset »boble« til turisme mellem landene.

Frankrig

I en aftale med Storbritannien har Frankrig besluttet at åbne for ind- og udrejse - dog udelukkende for personer, der har anerkendelsesværdige formål - uden forudsætning af 14-dages karantæne.

Frankrig vil dog stadig holde grænserne til øvrige lande lukket indtil 15. juni undtagen for personer, der arbejder i andre lande.

Portugal

Den portugisiske regering har annonceret en genåbning af grænserne i midten af juni. Der er imidlertid stadig forhandlinger om, hvordan genåbningen skal foregå, da det endnu ikke ligger fast, hvordan landet vil foranstalte tjek af indrejsende.

Grækenland

Med sit relativt lave antal smittede på godt 2.700 er Grækenland ikke lige så hårdt ramt af coronavirussen som mange andre EU-lande.

En af årsagerne til den lave smitte er, at Grækenland har iværksat strenge restriktioner, som regeringen ikke ønsker at risikere at sætte over styr. Regeringen arbejder på at åbne for turisme ved udvalgte punkter på landets nordlige grænse i de kommende uger.

Kroatien

Den eftertragtede turistdestination har indgået en aftale med Slovenien om at åbne grænserne for turister, som er undtaget den obligatoriske 14-dages karantæne.

Tyske turister vil få lov til at rejse til landet fra 15. juni.