Mette Frederiksen afbryder sommerferien for at kommentere »hjerteskærende historier«

Efter forfærdelige optagelser af overgreb på plejehjem blander statsminister Mette Frederiksen sig nu i debatten på Facebook. Der skal flere ressourcer til, skriver hun.

Statsminister (S) Mette Frederiksen gik mandag formiddag til tasterne for at sætte ord på episoden fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus og behandlingen af 90-årige Else. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Politikere og organisationer har råbt højt og krævet handling, efter at skjulte videooptagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viste 90-årige demente Else blive udsat for et regulært overgreb.

Nu afbryder statsministeren sin sommerferie for på Facebook at kommentere sagen.

»Den her sommer har budt på nogle hjerteskærende historier om mangel på værdighed for nogle af vores ældste. Jeg vil gerne dele mine tanker med jer,« begynder Mette Frederiksen (S) sit opslag.

De skjulte optagelser var led i en dokumentar fra TV 2, som imidlertid ikke kunne blive sendt, da Aarhus Kommune havde fået nedlagt et fogedforbud mod den på grund af hensynet til blandt andet 90-årige Else. Det skete, på trods af at Elses pårørende ønskede, at optagelserne kom frem. De så dagens lys, efter at Ekstra Bladet havde fået fat i nogle af optagelserne og valgte at udgive dem.

Ældre Sagen er oprørt over billederne og behandlingen af plejehjemsbeboeren og savner en kulegravning af hele ældreområdet, som ikke bare må være »en eller anden lille fedtet kommission«, som Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, sagde til Berlingske 7. juli.

Dansk Industri: Uværdigt

Dansk Industri var i sidste uge chokeret over optagelserne, som blot er den seneste af en række episoder.

»Episoden fra Kongsgården er så uværdig, at det er svært at finde ord for,« sagde branchedirektør Jakob Scharff 8. juli til Berlingske.

Ifølge Jakob Scharff kræver episoden, at der kommer et større udvalg af plejehjem, og at ældre samt pårørende i højere grad får mulighed for at tilvælge en privat løsning.

For statsministeren at se drejer det sig om ressourcer.

»Hvor udspringer problemerne? Tror det er fra flere steder, og at det skyldes noget forskelligt. Helt banalt mangler der ressourcer. Hænder og hoveder. Tid og overskud,« skriver hun.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) satte torsdag også ferien på pause for at oplyse, at han nu vil til bunds i sagen.

Han indkaldte til ældrepolitisk topmøde for alle parter, fordi det er klart for ham, at noget er helt galt på området.

»Det er et produkt – tror jeg, at man må sige – af mange, mange svigt. Der er ledelsesmæssige svigt, der er formentlig også et økonomisk svigt, der er også de pågældende medarbejderes uddannelse og kompetencer (...) og så er der hele kulturen, for det er ikke til at bære, at vi skal have sådan en kultur på vores ældrepleje her i Danmark, det hører ingen steder hjemme,« sagde han torsdag til TV 2.

Regeringen er nu ifølge Mette Frederiksen i gang med at prioritere velfærden igen, »men det tager tid«, som hun skriver.