Mette Bock vil gøre Arbejdermuseet til verdensarv

En stor anerkendelse, lyder det fra museum, der har arbejdet på at komme på prestigefyldt liste i ti år.

(ARKIV) Kulturminister Mette Bock, den 15. marts 2018. Der skrives dansk tv-historie, når tv-serien "The Rain" har premiere i denne uge. Serien er nemlig den første danske serie, som er forbeholdt Netflix-kunder. Det skriver Ritzau, tirsdag den 1. maj 2018.. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet er en af de største omvæltninger i menneskehedens historie. Men der findes kun få fysiske vidnesbyrd om den internationale socialistiske arbejderbevægelses historie.

Med den begrundelse har Arbejdermuseet i København i ti år arbejdet på at få sin bygning i Rømersgade optaget på den prestigefyldte liste over Unesco verdensarv sammen med arbejderbygninger i andre lande.

Og nu har kulturminister Mette Bock (LA) sat bygningen på den såkaldte tentativliste. Det betyder, at Arbejdermuseet har ministerens blå stempel til at arbejde videre med planerne.

»Det er en rigtig stor anerkendelse,« siger Søren Bak-Jensen, der er direktør for Arbejdermuseet.

»Det betyder, at vi har et rigtig godt grundlag for at gå videre med den store opgave, der ligger i at lave en egentlig nominering til Unesco verdensarv.«

Industrialiseringen ændrede grundlæggende på, hvordan varer bliver produceret og hvordan samfundet var organiseret. I den proces opstod en helt ny gruppe af borgere, nemlig arbejderne, forklarer direktøren.

»Den socialistiske arbejderbevægelse spillede simpelthen en helt central rolle i at få skabt en selvforståelse blandt arbejderne og få sat fokus på deres ønsker til samfundsudviklingen,« siger Søren Bak-Jensen.

Der har været tusindvis af forsamlingsbygninger for arbejdere verden over, som den der i dag huser Arbejdermuseet. Men der er kun få velbevarede tilbage i dag, blandt andet i USA og Australien.

Det er dem, Arbejdermuseet håber at komme på verdensarvslisten sammen med.

Ud over Arbejderbevægelsens forenings- og forsamlingsbygninger har Kulturministeriet også sat Dragør gamle by og havn og de hvide klinter på Møn og tyske Rügen på tentativlisten.

»Der er ved udvælgelsen lagt vægt på at optage steder, der tilfører reel værdi til den eksisterende verdensarvsliste,« siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

»Det ved vi, at Unescos verdensarvskomité lægger stor vægt på, og det krav opfylder alle de tre udvalgte forslag.«

/ritzau/