Metronaboer risikerer tvangsflytning

Viser det sig, at larmen fra metrobyggeriet i København er sundhedsskadelig, kan et ukendt antal metronaboer blive tvunget til at flytte fra deres hjem. Det frygter ægteparret Ole Hvid Nielsen og Anne-Grete Lykke Nielsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

70-årige Ole Hvid Nielsen var indædt modstander af, at den nye Cityring fik en metrostation ved Marmorkirken i København. Han bor sammen med sin hustru, Anne-Grete Lykke Nielsen, ud til byggeriet. Støjen kan de tydeligt høre, men det er værre, når hunden i opgangen gør, lyder det fra Ole Hvid Nielsen. Endnu værre er udsigten til, at ægteparret risikerer at blive tvunget til at flytte ud af deres lejlighed. Det skriver Berlingske.

Indtil videre har overborgmester Frank Jensen (S) slået fast, at det ikke er muligt for kommunen at give genhusning til borgere, der er ramt af larm fra metrobyggeriet.

Men den forsikring tager ikke højde for loven om byfornyelse.

Embedslægen under Sundhedsstyrelsen har advaret mod larmen fra byggeriet ved Marmorkirken. Støjen kan ifølge kommunens udkast til en afgørelse komme helt op på 86 decibel.

Teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune venter lige nu på, at embedslægen præciserer, hvornår støjniveauerne bliver så høje, at de udgør en nærliggende sundhedsfare for naboerne.

»Hvis vores undersøgelser viser, at vi efter byfornyelsesloven har pligt til at erklære boligen ubeboelig på grund af sundhedsfare og anvise en anden bolig, så er beboerne forpligtiget til at flytte,« skriver Uffe Andreasen, enhedschef i Område- og Byfornyelse i forvaltningen, i en mail til Berlingske.

Det scenarie er ingenlunde indbydende for ægteparret, der har boet i deres lejlighed ved Marmorkirken de seneste 15 år. Før der overhovedet var metro i København.

»Når man har nået vores alder, så vil en genhusning faktisk tage en stor del af vores resterende levetid. Det har vi ikke lyst til,« siger han.

Ole Hvid Nielsen mener stadig, at det var en forfejlet beslutning, at der skal være en metrostation ved Marmorkirken.

»Men sagen er, at nu er byggeriet gået i gang – der kommer til at være en metrostation. Og så synes jeg ikke, der er grund til at sabotere byggeriet ved at sætte mig imod, at der bliver arbejdet,« siger han.

Klager over støjen har ellers skabt gedigne problemer for byggeriet. I sensommeren 2013 blev arbejdet om natten standset, fordi Københavns Kommunes tilladelse led af væsentlige mangler. Byggeriet er endnu ikke kommet op på fuld styrke, fordi Københavns Kommune stadig mangler at komme med en ny tilladelse. Muligheden for at kondemnere bygninger i tilfælde af sundhedsfare trækker processen ud.Med tvang

Det er loven om byfornyelse, der betyder, at genhusning overhovedet kan komme på tale. Kort før jul ringede Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til Københavns Kommune og gjorde opmærksom på, at den ifølge loven er forpligtet til at holde øje med sundhedsskadelige bygninger. Hvis metrobyggeriet giver anledning til, at nogle bygninger er sundhedsskadelige at bo i, skal kommunen gribe ind og genhuse de berørte borgere. I et notat fra 13. januar skriver ministeriet:

»Konstaterer kommunalbestyrelsen sundhedsfare, har den pligt til at nedlægge forbud mod beboelse eller ophold samt foretage genhusning efter byfornyelseslovens regler,« hedder det i et notat.

Nedlægger kommunen forbud mod, at der bor mennesker i bygningen, skal kommunen fastsætte en frist for beboernes fraflytning og bestemme, hvornår bygningen eller opholdsrum bliver ryddet af kommunen.

Det er loven om den 21,3 milliarder dyre Cityring, der indtil videre har stået i vejen for genhusning.

Københavns Kommune venter lige nu på, at embedslægen kommer med sin endelige vurdering af metrostøjen.

Hverken teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) eller overborgmester Frank Jensen ønsker at udtale sig lige nu.

Ole Hvid Nielsen frygter, at kommunen ender med at forlange en flytning. At han og hans kone efter 15 gode år i et af Københavns smukkeste kvarterer skal tvinges væk.

»Det vil være meget ærgerligt. Vi får i forvejen en meget pæn erstatning, så man kan tage ud at rejse. Samtidig mener jeg heller ikke, at støjen er så voldsom. Jeg kan sagtens arbejde på mit kontor, selv om det vender ud mod byggeriet,« siger han og understreger, at folk, der oplever sundhedsproblemer som følge af byggeriet, selvfølgelig skal hjælpes.

På Københavns Rådhus overrasker de nye informationer beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). Hun mener, at muligheden for genhusning skal bringes i spil, hvis det er muligt. Men kun for dem der ønsker det.

»Hvis det er korrekt, at vi har tilsidesat en decideret pligt, er det selvfølgelig en alvorlig fejl, som de ansvarlige forvaltninger og borgmestre må rette op på med det samme,« skriver hun i en mail.