Meteorologer advarer tog om voldsom regn

Banedanmark indleder et samarbejde med DMI for at skabe et alarmeringssystem, der kan advare, hvis regnmasser truer dæmninger under jernbanen.

Lokoførere vil for fremtiden få hurtig besked, hvis et voldsomt regnskyl har udløst en risiko for dæmningsskred.

Det er Banedanmark, som har ansvaret for jernbanens skinnenet, der indleder et samarbejder med Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Det sker efter en sommer med forbløffende mange dæmningsskred, som kulminerede i sidste uge, da et voldsomt regnskyl skyllede en dæmning væk tæt ved Gråsten i Sønderjylland og efterlod sporet til toget hængende i luften.

- Det er svært at varsle regnskyl i sådanne mængder på forhånd, for der var reelt tale om en naturkatastrofe. Men med vores samarbejde med DMI får vi besked med det sammen, der kommer store mængder regn, så vi kan tage vores forbehold. Så kan vi holde skærpet opsyn eller sætte hastigheden ned, siger områdechef i Banedanmark Kim Andersen.

I sommermånederne har Banedanmark oplevet seks dæmningsskred, hvilket aldrig tidligere er sket på denne årstid. Belastningen fra de store mængder regn betyder, at mellem 20 og 30 dæmninger holdes under konstant opsyn.

/ritzau/