Meteorolog: Derfor er solen så rød i dag

Solen stråler stærkt, fordi røg og sand føres fra Sydeuropa, siger DMI's vagthavende meteorolog, Klaus Larsen.

Solen skinner rødglødende på himlen hen over Fælledparken i København i dag, tirsdag den 17. oktober 2017. Ifølge DMI skyldes den meget røde sol partikler fra de mange skovbrande i Sydeuropa. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Solen skinner tirsdag formiddag med ekstra stærke farver på en diset dansk himmel. Det skyldes, at orkanen Ophelia fører røgpartikler fra skovbrande i Portugal nordpå sammen med sand fra Sahara.

Det oplyser vagthavende meteorolog Klaus Larsen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det er et naturligt fænomen. Især her om morgenen og aftenen får himlen disse flotte røde og gule farver, fordi lyset skal længst muligt gennem atmosfæren, siger Klaus Larsen.

- Grunden, til at det er ekstra intenst lige for øjeblikket, er, at orkanen Ophelia er med til at pumpe varm luft herop sydfra. Dels med sodpartikler fra skovbrande og sandsynligvis også noget sand fra Sahara.

Synet minder om den kendte børnesang "Solen er så rød, mor". Men det varer ikke ved, understreger Klaus Larsen.

- Det er ved at forsvinde med disse meget kraftige farver. Det sker, fordi vi får fronter med regn ind de næste par dage. Det gør, at vi får udskiftet luftmassen, så den får betydeligt færre partikler, siger den vagthavende meteorolog.

Regnen udvasker også røgpartiklerne på himlen over det danske område, siger Klaus Larsen.

- Det vil miste intensiteten i farverne. Men vi kan stadig opleve disse røde og gule farver inde under skyerne, siger Klaus Larsen.

Er det et usædvanligt fænomen?

- Nej. Det sker hvert år, at vi enten får ekstra sodpartikler eller sand op til os. Hvert år er der perioder, hvor vi har intense farver på himlen, siger Klaus Larsen.