Meteorit rammer hus i USA

Det er meget sjældent, at sten fra rummet rammer huse eller mennesker, men hos en familie i New Jersey røg der en gennem taget.

Mange tusinde meteoritter flyver hvert år mod Jorden. Langt de fleste er dog bittesmå og brænder op i atmosfæren. Det er dem, vi kalder stjerneskud, som her indfanget på et billede fra NASA. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

En familie i New Jersey ved New York fik sig noget af en usædvanlig oplevelse i sidste uge. Deres toetagers hus blev nemlig ramt af en meteorit, der røg lige gennem taget og satte sig fast i væggen i badeværelset på 2. sal.

Det meste af meteoritten er brændt på vej ned gennem atmosfæren, men alligevel er der 377 gram tilbage af den meget jernholdige sten.

Den tilhører nu familien, og de kan selv afgøre, om der skal foretages yderligere undersøgelser af den eller ej, men foreløbigt har en ekspert da fået lov til at kigge nærmere på himmelstenen, der har fået navnet Freehold Township efter nedfaldsstedet.

»Fundet er meget spændende. Den stammer måske fra kernen af en asteroide,« siger meteoriteksperten Jeremy S. Delaney fra Rutgers Universitet til New York Times.

Mange nedslag
Asteroider er et bælte af sten, der findes mellem planeterne Mars og Jupiter i mange forskellige størrelse og er dannet for flere milliarder år siden.

Selv om der falder mange ton meteoritter ned på Jorden hvert eneste år, så er det meget sjældent, at det rammer huse og mennesker, men historien vidner om, at det trods alt er sket.

Langt de fleste sten der kommer flyvende mod Jorden er bittesmå, og de brænder som regel op i atmosfæren. Det er dem vi kalder stjerneskud, og det er ofte kun støvkorn.

Til gengæld skal vi være glade for, at vores planet har en atmosfære, som beskytter os mod de faldende sten. Samme beskyttelse har Månen ikke, og der kan man til stadighed iagttage nye nedslag. En del sten når dog alligevel gennem atmosfæren og rammer Jorden, der bliver mange tons tungere, hvert eneste år. Men da langt den største del af Jordens overflade består af vand, så findes de aldrig. Også den overvejende del, der rammer landjorden, er uden vidner.

Lille risiko
Og sandsynligheden for at blive ramt er meget lille. Der har dog været skader. En hund blev dræbt af en sten fra himlen ved Nakhla i Egypten i 1911.

Ingen mennesker er registreret dræbt som følge af meteorer i nyere tid, men i 1908 eksploderede en meteorit i luften over Sibirien, og der var flere kvæstede, mens en kvinde blev ramt i 1954 i den amerikanske stat Alabama. Dog uden alvorlige skader.

Engang imellem bliver Jorden ramt af nogle gigantiske stenblokke fra verdensrummet. F.eks. regner forskere med, at det var en gigantisk af slagsen, der udryddede dinosaurerne for 65 millioner år siden.