Metaltråd viste sig at være et enestående guldfund

I en sjællandsk græsmark er der fundet op mod 2.000 guldspiraler. Fundet er så usædvanligt, at man i første omgang ikke regnede det for noget særligt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort og sensationelt guldfund på Sjælland får eksperter til at juble, skriver Politiken.

»Det er et enestående fund. Vi har aldrig før set sådanne guldspiraler i vores del af verden – og så i den mængde. Man skal uden for Nordeuropa for at finde noget, der bare minder om guldspiralerne fra Boeslunde,« siger Flemming Kaul, museumsinspektør på Nationalmuseet, til Politiken.

Det er et rent tilfælde, at guldet ikke stadig ligger i græsmarken ved Boeslunde på Sydvestsjælland. Da lokale museumsfolk i 2013 fandt lidt snoet metaltråd i jorden, tog de prøver med tilbage og dækkede så hullet til igen.

Kirsten Christensen, der er arkæolog ved Museum Vestsjælland, fortæller, hvordan fundet fik lov til at samle støv på hendes skrivebord, fordi man ikke regnede det for noget særligt.

Siden viste en amatørarkæolog interesse for sagen, og han fik lov til at låne en del af fundet og begyndte så at lede på den pågældende mark.

Der dukkede hurtigt guld op, og marken viste sig at gemme på op mod 2.000 små trådspiraler af guld.

Museumsinspektør Flemming Kaul, der er en af landets førende bronzealdereksperter, har et bud på, hvad guldspiralerne kan have været anvendt til i tidernes morgen. De kan have været syet på en hat og en kappe, der er blevet båret af en sjællandsk præstekonge fra bronzealderens religiøse kult.

Området på Sydvestsjælland er ifølge Nationalmuseet det sted i Nordeuropa, hvor der er fundet mest guld fra bronzealderen.