Messerschmidt blev udvist af P1 – og nu skal sagen tages op i DR: »Det ryster mig, at det her ikke bliver taget mere alvorligt«

En debat i Danmarks Radios P1 sendte Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ud af studiet før tid. Nu vil bestyrelsesmedlem tage sagen op i DR.

Der blev sagt et utidigt farvel og tak til Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, i gårsdagens »P1 Debat«. Nu vil DFer og medlem af DRs bestyrelse Katrine Winkel Holm tage sagen op i bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Radioprogrammet på Danmarks Radios P1 er ofte garant for ophedede debatter. Det ligger ligesom i navnet: »P1 Debat«.

Men tirsdag blev det alligevel for meget, og nogle udtalelser fra Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, fik ham smidt ud af studiet med et »nu tror jeg simpelthen, at jeg lukker ned for dig, tak, fordi du kom, klimaordfører for Dansk Folkeparti«, som værten Gitte Hansen sagde.

Morten Messerschmidt er selvsagt uenig i den beslutning, skriver han i et opslag på Facebook.

Det er Katrine Winkel Holm, medlem af DF såvel som medlem af DRs bestyrelse for partiet, også. Hun ser episoden som et eksempel på, at DR »stadig« har et problem med partiske journalister og partisk dækning.

»Det er meget, meget mærkeligt, at man inviterer en næstformand i et parti ind, og når han så svarer på spørgsmålet og siger, hvad han har på hjerte, så beder man ham om at gå, siger tak for i dag og slukker for mikrofonen,« siger Katrine Winkel Holm.

Den unge klimaaktivist

Emnet for tirsdagens »P1 Debat« var klimadebatten, som aktivister demonstrerede for i går, hvor Folketinget åbnede. I den forbindelse var DFs næstformand, Morten Messerschmidt, der også er klimaordfører, inviteret i studiet.

I studiet var også den unge klimaaktivist Jelva Illeris Schultz fra bevægelsen Fridays for Future, som er dybt kritisk over for politikernes håndtering af klimadagsordenen.

Morten Messerschmidt sagde, at han synes, at de mange unge aktivisters demonstrationer er »noget pjat«, og Jelva Illeris Schultz sagde, at hun ikke kan se, på »hvilke andre måder, vi skulle kunne udtrykke os demokratisk«.

Her faldt kommentaren, som en væsentlig del af debatten kom til at handle om, da DFs næstformand sagde:

»Du skal slet ikke udtrykke dig demokratisk, du skal gå i skole, og så skal du vente, til du bliver 18 år.«

Ikke lang tid efter blev der takket af til Messerschmidt.

Beskyldes for mikrofonholderi

For Katrine Winkel Holm lød det, som om radioværten klart var på den 16-årige aktivists og venstrefløjens side.

»Hele den indledende del af debatten, som jeg hører den, er meget skæv. Det var tydeligt, at studieværten havde sympati for den yderste venstrefløj og for en ret ekstrem klimadagsorden. Hun stillede fuldstændig ukritiske spørgsmål, og det var mikrofonholderi for den 16-årige klimaaktivist, mens Morten Messerschmidt, når han var meget kritisk over for klimaaktivisten, blev bedt om at gå,« siger hun:

»Det var et eksempel på, at man ikke tager alvorligt, at DRs journalister ikke skal have en politisk slagside.«

Skulle værten på P1 have fordelt tiden mere lige mellem klimaaktivisten og Morten Messerschmidt?

»Selvfølgelig skal man gøre det, men man skal i hvert fald ikke smide nogen ud. Jeg har aldrig hørt om det før. Det er ikke hendes opgave, hvis hun synes, at han har nogle holdninger, som hun ikke kan acceptere.«

Morten Messerschmidt sagde, at klimaaktivisten slet ikke skal udtrykke sig demokratisk, men skal gå i skole og vente, til hun bliver 18 år – bryder det ikke med præmissen for debatten, når hun taler sin sag?

»Jeg opfattede det ikke som, at hun ikke måtte sige, hvad hun mente, men at det var bedre, at hun passede sin skole. Det er selvfølgelig provokerende for hende at høre, men hvem har sagt, at man ikke må sige noget provokerende?«

Sprogpoliti

Radikale Venstres klimaordfører, Sofie Carsten Nielsen, udtrykte desuden stærk utilfredshed over, at Morten Messerschmidt på et tidspunkt i debatten omtalte Jelva Illeris Schultz som »veninde«.

Katrine Winkel Holm, Sofie Carsten Nielsen sagde, at det er respektløst, at hun kaldte klimaaktivisten for »veninde«, er det ikke også det?

»Næ, det kan jeg slet ikke forstå. Det er afslappet og mere eller mindre elegant. Hele det her sprogpoliti med at lægge ting ind i ord, er ikke til at holde ud. Det er en måde at udtrykke sig på.«

Katrine Winkel Holm fortæller, at hun nu vil tage sagen op i DRs bestyrelse og spørge, hvordan det kan være acceptabel adfærd fra journalisterne og ledelsen på P1.

»Det ryster mig, at det her ikke bliver taget mere alvorligt inde i DR-systemet,« siger hun.

Morten Messerschmidt oplyser, at han onsdag morgen ikke har mulighed for at stille op til interview.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra DR.