Mere vold med våben

Mens antallet af anmeldelser for simpel vold er faldet, er antallet af alvorlig vold steget. Kriminolog mener, det skyldes, at flere går med kniv.

Her er det offeret for et knivstik ved Sundbyvester Plads på Amager sidste år, som transporteres til behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre knytnæveslag og flere knivstik. Kriminalitet i Danmark er blevet mere brutal.

Antallet af anmeldte forbrydelser med simpel vold er faldet med 9 procent, hvorimod antallet med alvorlig vold er steget med 9 procent i andet kvartal i år sammenlignet med andet kvartal sidste år.

- Det er blevet mere almindeligt, at der bliver brugt kniv og våben, og dermed bliver det også mere alvorlig vold, siger kriminolog Annika Snare, Københavns Universitet, som forklaring på udviklingen.

Når en gerningsmand svinger armen mod ofret eller giver en knyttet næve i trynen, er der tale om simpel vold, anvender forbryderen derimod en pistol eller en kniv, bliver volden karakteriseret som alvorlig.

- Hvis der bliver brugt kniv så kommer det over i kategorien med alvorlig vold. Og i den forstand kan det være en omplacering, så bliver det en alvorligere vold end tidligere, forklarer Annika Snare.

Løsningen er holdningskampagner
I andet kvartal sidste år var der 2.515 anmeldelser for simpel vold. I andet kvartal i år er det tal faldet til 2.297. Modsat er antallet af alvorlige voldsanmeldelser steget fra 406 til 443 i samme periode.

I Aalborg har man sat overvågningskameraer op, og i København er der også overvågning på vej i dele af byen, men det hjælper ikke på den brutale vold, lyder det fra kriminologen.

- Når man bruger en kniv i forbindelse med vold, er det ikke noget, hvor man rationelt overvejer, hvad konsekvensen bliver, siger Annika Snare. Heller ikke hårdere straffe afskrækker folk fra vold, siger hun og henviser til flere internationale undersøgelser.

- Løsningen er derimod at lave holdningskampagner for at få folk til at indse, at det er forkert at gå med kniv, siger hun.