Mere våbenvisitation på vej i København

Københavns Politi besluttede i går, at der igen skal etableres visitationszoner, hvor ordensmagten kan tjekke alle for våben.

Diskoteks- og bargæster i det københavnske natteliv kan godt forberede sig på snart at skulle vende lommerne for ordensmagten.

Københavns Politi besluttede nemlig i går, at der endnu en gang skal etableres visitationszoner rundt omkring i byen, hvor alle forbipasserende kan blive kropsvisiteret for våben, selvom politiet ikke har en specifik mistanke mod dem. Ifølge chefkriminalinspektør Per Larsen fra Københavns Politi bad ledelsen i går de forskellige stationer i hovedstaden om et oplæg til, hvor det vil være hensigtsmæssigt at opsætte zonerne.

»Der skal sendes et signal om, at vi ikke vil have det her. Det er jo forfærdeligt for ofrene og for trygheden i byerne. En stor gruppe af specielt unge menensker kan ikke få ind i deres knold, at det er åndssvagt at gå med kniv, og visitationsområderne er en del af pædagogikken. Jeg tror, at jo større risikoen er for at blive afsløret, jo større er incitamentet for ikke at tage kniven med,« forklarer chef-kriminalinspektøren.

Beslutningen om etablering af visitationszoner kommer efter en blodig weekend med flere alvorlige knivstikkerier. Per Larsen erkender, at den grove vold synes at være blevet mere rå og voldsom, mens omfanget dog ligger stabilt fra år til år.

Ifølge ham har Københavns Politi omkring 50-75 sager af den karakter om året.

Flere gange tidligere har politiet oprettet visitationszoner, og hver eneste gang har udbyttet af beslaglagte våben været forholdsvis småt.

»Det lykkelige er jo, at vi ikke finder så mange, for hvis vi hev hundredvis af knive ud af lommerne på folk, så havde vi virkelig et problem. Men en kniv i lommen på den forkerte person er en katastrofe, så derfor mener jeg, at vi ufortrødent skal køre videre med visitation som et af elementerne, selvom det ikke alene kan løse problemet,« siger chefkriminalinspektør Per Larsen.

Han peger blandt andet på, at det kan få en præventiv effekt, at restaurationsejere nu siden 1. juli i år har fået mulighed for at opsætte videokameraer udendørs i større omfang end tidligere.