Mere tappert bliver det ikke

Sergent Casper W. Mathiesen har netop som den første modtaget Danmarks svar på Victoriakorset, Tapperhedskorset, for usædvanligt mod under kamp for at redde en såret kammerat.

Dronning Margrethe sætter tapperhedskorset på sergent Casper W. Mathiesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sergent Casper W. Mathiesen og en kammerat gik som ingeniørsoldater forrest for at kigge efter nedgravede bomber og miner, da 2. deling fra Charlie-kompagniet forlod patruljebasen Rahim med kurs mod nogle bebyggelser, compounds, i retning mod den grønne zone og Helmandfloden.

På vejen får de besked om, at et angreb fra Taleban var nært forestående. Derfor holdt de deres geværer klar, mens de samtidig kiggede efter spor af nedgravede sprængladninger. Da de kom rundt om et lerklinet hjørne så de to mænd flygte ind i et hus.

Det blev indledningen til et drama, som stillede krav om ekstremt mod til de involverede soldater, hvis de skulle redde en såret kammerat og sig selv. Her til morgen kulminerede historien, da dronning Margrethe uddelte Danmarks svar på Victoriakorset, den nye danske ypperste æresbevisning, Tapperhedskorset, til Casper Mathiesen.  

Da de to soldater rundede hjørnet, stormede den ene af de to afghanske mænd ud af huset mens han skød mod de to danske soldater på 10-15 meters afstand. Soldaterne skød tilbage, men Casper Mathiesens kammerat blev ramt i venstre skulder. Alligevel fortsatte kammeraten med at skyde. 

Soldaterne blev beskudt fra alle sider

Da stormede endnu en mand skydende ud af huset, og nu blev danskerne også beskudt fra fire-fem andre stillinger. Casper Mathiesens kammerat blev ramt igen, og denne gang sank han sammen. Casper Mathiesen lagde sig foran ham, for at dække ham, mens den sårede forsøgte at behandle sig selv. Casper Mathiesen fortsatte med at skyde mod fjenden for at holde dem nede, mens de to ventede på hjælp. Magasin efter magasin blev tømt mod Taleban, syv i alt, men gruppen af soldater bagude kunne ikke komme frem på grund af Talebans kraftige beskydning.

Nu kaldte gruppeføreren sin sygehjælper, konstabel Jesper Houlberg Christensen, frem. Jesper Christensen løb frem langs en mur for at komme den sårede til hjælp, mens hans gruppefører frygtede at han kunne blive ramt hvert øjeblik.

Skød for at dække for livredning

Det så ud som om Jesper Christensen løb i en meget lille boble med masser af opspringere og projektiler, der slog ind i væggen rundt om ham. Men Jesper Christensen nåede frem, og gik i gang med at redde den såredes liv. Koncentreret fortsatte han sit arbejde, mens skuddene hamrede ind i muren omkring ham. Casper Mathiesen skød videre for at dække dem alle. Mens Talebans skud lød om ørerne på dem, slæbte de omsider den sårede soldat tilbage til sanitetsgruppen, mens deres kompagni er blevet samlet og kan gå frem mod fjenden.

Sergent Casper Mathiesen får Tapperhedskorset for "under kamphandlinger, uden tøven og med tydeligt erkendt risiko for eget liv og førlighed at have ydet dækning til en såret kammerat ved at stille sig mellem ham og fjenden. Han fastholdt denne meget udsatte position, og beskød fjenden således at yderligere hjælp kunne komme frem", hedder det i den officielle begrundelse.

"Konstabel Jesper Houlberg Christensen modtag fra forsvarschef Knud Bartels Forsvarets medalje for Tapperhed "for under kamphandlinger, uden tøven, og med tydeligt erkendt risiko for eget liv og førlighed at have løbet frem under meget kraftig direkte beskydning for at komme en såret kammerat til undsætning, herunder at yde førstehjælp og stabilisere ham under stadig beskydning."

- Tapperhedskorset er en honorering og anerkendelse af en helt ekstraordinær og heltemodig indsats, sagde forsvarschefen under seancen på Kastellet, hvor også de pårørende var inviteret.

- Danske soldater har gennem de seneste årtier været indsat verden over, herunder i kamp flere steder. Det er nu - med Tapperhedskorset - blevet muligt, at belønne den enestående soldat, hvis beslutsomhed og mod hæver sig over alle andre. Casper Mathiesens indsats i situationen i Afghanistan ligger langt ud over, hvad man kan forvente af en soldat i kamp.
 
Sammen med de to blev yderligere 11 soldater fra hold 9 i Afghanistan hædret med æresbevisninger for deres indsats.