Mens vi fryser: 26 grader i New York og tøvejr på Grønlands nordspids

På USAs østkyst soler man sig aktuelt i regulære sommertemperaturer, og i det absolut nordligste Grønland måler man plusgrader.

Turister nød onsdag det helt usædvanligt varme vejr i New York, her med Brooklyn Bridge i baggrunden for en selfie. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Danmark er på vej ned i den store sibiriske dybfryser, vælter forbløffende varme luftmasser ned over ganske andre områder af kloden.

I Central Park i New York strøg termometeret onsdag helt op på 25,6 grader celsius.

Det er den højeste temperatur, der nogensinde er målt i februar i de 150 år, hvor man har registreret vejret i verdensbyen, skriver TV 2 Vejret. Den gamle februarrekord fra 1985 lød på 23,9 grader.

New Yorks normale dagtemperatur i februar er bare 5,3 grader.

I den store Newark-lufthavn over for Manhattan nåede man endda helt op på 26,7 grader.

Varmen fik turister og newyorkere til at strømme ud på gaderne i shorts og T-shirt for at slikke sol.

»Jeg elsker det. Det kunne ikke være bedre,« sagde en begejstret svensk turist, som TV-stationen CBS mødte på Times Square midt i millionbyen.

Den helt usædvanlige varme har ramt stort set hele USAs østkyst, og ud over i New York blev der slået februar-varmerekord i bl.a. Washington D.C. (27,8 grader), Pittsburgh (25,6 grader) og i Indianapolis (25,0 grader).

»Det går helt bananas. Det her er ikke normalt,« tweetede den amerikanske meteorolog Ryan Hanrahan som reaktion på de historisk høje temperaturmålinger, der i øvrigt fik sne i mange regioner til at storsmelte med rekordfart.

Men selv på verdens nordligste vejrstation på land er der nærmest lunt i øjeblikket.

Det er DMIs automatiske målestation på Kap Morris Jesup på Grønlands nordspids. Her blev der stort set hele døgnet tirsdag målt plusgrader, skriver DMI.

Middeltemperaturen i februar på målestationen er på kulderystende 32,9 minusgrader, så det er en ganske usædvanlig varme, der i øjeblikket strømmer ned over det højarktiske område bare 700 km fra selve Nordpolen.

Det er dog sket to gange tidligere, i 2011 samt i fjor, at man har målt et lignende tøvejr deroppe i februar.

Årsagen til den usædvanligt høje temperatur er sandsynligvis en kombination af relativt varm luft i det arktiske område og føhn omkring Kap Morris Jesup, udtaler DMI-klimatolog John Cappelen.

Føhn er en særlig vind, der i Grønland opstår, når luften blæser op over indlandsisen, så fugtigheden sner ud. Når vinden blæser ned fra isen igen, stiger temperaturen kraftigt i den nu tørre luft.

Imens er iskolde sibiriske luftmasser på vej ned over hele Nordeuropa og dermed også Danmark.

Herhjemme ventes temperaturen fra på søndag på intet tidspunkt at komme over frysepunktet, og natten til tirsdag og onsdag kan kviksølvet lokalt styrtdykke til 10-12 minusgrader, skriver DMI i sin landsudsigt.