Mens du sov: Polsk lastbilchauffør blev skudt flere timer inden angreb i Berlin

Tre søstre kræver erstatning af kommune efter misbrug, en af landets bedste håndboldmålmænd nogensinde er død og 21 er døde i Pakistan efter at have drukket farlig alkohol. Berlingske giver dig her overblikket over nattens vigtigste historier fra ind- og udland.

Foto: BERND VON JUTRCZENKA

Tre søstre kræver som de første kommunal erstatning

I årevis blev en søskendeflok misbrugt af deres plejefar. De forsøger at få Slagelse Kommune dømt.

Tønder, Rebild, Skælskør, Bornholm og Brønderslev.

Listen over børn og unge, som lever med følgerne af en opvækst med vold, omsorgssvigt og seksuelt misbrug er lang.

Mens gerningsmændene er dømt, har det hidtil været omkostningsfrit for kommunerne ikke at gribe ind i tide.

Det kan en række sager, hvor misbrugte børn kræver erstatning fra kommunen, være på vej til at ændre.

Som de første vil tre søstre til marts i Østre Landsret have rettens ord for, at den daværende Skælskør Kommune (nu Slagelse) svigtede dem, da de som børn var anbragt i en plejefamilie.

Sagens udfald kan ifølge Børns Vilkår få afgørende betydning for fem andre sager, hvor børn og unge i 2017 vil kræve erstatninger af deres hjemkommune ved domstolene.

- Dommen er vigtig, fordi den vil give et kraftigt fingerpeg om, hvorvidt det er muligt med tilbagevirkende kraft at føre den slags sager mod kommunerne, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

De tre søstre, som i dag er i 20'erne, kræver hver 300.000 kroner i erstatning, oplyser deres advokat, Mads Krøger Pramming.

Han har rejst kravet på baggrund af, at han mener, at kommunen krænkede pigernes menneskerettigheder ved ikke at stoppe den nedværdigende behandling, de fik i plejefamilien.

Her var de anbragt, fordi deres far havde slået moren ihjel. Han blev fængslet og senere udvist af Danmark.

- Kommunerne har en forpligtelse til at passe på anbragte børn, og særligt de her piger. De har mistet deres forældre, og har kun staten og kommunen. Alligevel var der i lange perioder intet tilsyn med, hvad der foregik i plejefamilien, siger Mads Krøger Pramming.

Advarsler var der ellers nok af. I løbet af de første måneder indberetter en psykolog og en skolelærer, at børnene har blå mærker. Senere oplyser en læge, at han, efter at have undersøgt den ene af pigerne, har mistanke om, at hun er blevet misbrugt seksuelt.

Den ældste af pigerne, Nanna Summer Hansen, siger, at kommunen i hendes øjne er ligeså ansvarlig for det, der skete, som plejefaren.

- Jeg har efterhånden lært at leve med det, som min plejefar udsatte os for. Men jeg har stadig en stor frustration over for kommunen. Den fik så mange indberetninger, og alligevel var der ingen, som sørgede for, at der blev ført tilsyn med plejefamilien, siger hun.

/ritzau/

Rapport: Polsk chauffør blev skudt timer før Berlin-angreb

Berlin. Den polske chauffør, der blev fundet død i den lastbil, der blev brugt til angrebet mod et julemarked i Berlin, blev formentlig skudt, flere timer før angrebet fandt sted.

Således viser en obduktionsrapport, at polakken Lukasz Urban blev skudt i hovedet mellem klokken 16.30 og 17.30 mandag 19. december. Det skriver den tyske avis Bild.

Først ved 20-tiden kørte lastbilen ind i menneskemængden på julemarkedet.

Bild skriver videre, at det er muligt, at Lukasz Urban blev såret, men stadig var i live under angrebet.

Det rapporterer det tyske nyhedsbureau dpa.

Tidligere har kilder fra tysk politi antydet, at den 37-årige Lukasz Urban kan have været i live, da den formodede gerningsmand, tuneseren Anis Amri, kørte den kaprede lastbil ind i julemarkedet og dræbte 12 mennesker og kvæstede omkring 50.

En retsmedicinsk undersøgelse har ifølge Bild tidligere vist, at Lukasz Urban blev knivstukket, mens han endnu var i live.

Derfor har det været antydet, at han blev dræbt af skud, da han forgæves forsøgte at tilkæmpe sig kontrollen over sin lastbil og forhindre, at den blev styret ind i julemarkedet.

Flere end 36.000 mennesker har ifølge dpa skrevet under på en opfordring om at hædre Lukasz Urban med Tysklands højeste ære, "Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland".

Ordenen svarer til at være ridder af Dannebrog herhjemme.

Samtidig er en indsamling til familien for den polske chauffør, der efterlader sig en kone og en teenagesøn, nået op på mere end 1,2 millioner kroner.

Det svarer til 20 gange mere end den gennemsnitlige årsløn i Polen.

Indsamlingen, der kendes som crowdfunding, blev startet dagen efter angrebet af en britisk lastbilchauffør, Dave Duncan.

Den formodede gerningsmand bag angrebet i Berlin, Anis Amri, blev fredag skudt og dræbt, da han blev antastet af en politipatrulje i Milano i det nordlige Italien.

/ritzau/

En af Danmarks bedste håndboldmålmænd nogensinde er død

Bent Erik Mortensen, en af landets bedste håndboldmålmænd gennem tiderne, er død.

Det fremgår af en dødsannonce i Berlingske tirsdag.

Som sprællemand mellem målstængerne optrådte han 121 gange for landsholdet.

Han var ifølge en portrætartikel i Politiken i 2010 den første danske spiller til at runde 100 landskampe.

Den senere lægeuddannede Bent Erik Mortensen debuterede i 1957. Og allerede i sin anden landskamp - mod Vesttyskland - præsterede han på så højt et niveau, at det vakte genklang.

Senere samme år kårede Politikens læsere ham til "Årets Fund". En af de største udmærkelser i dansk idræt.

I 1950'erne og et par årtier frem var håndboldspillere ulønnede. Og de såkaldt glade amatørdage betød, at sportsudøvere - også landsholdsspillere - måtte få sig en læreplads eller uddanne sig som alle andre.

For at fuldføre sit medicinstudium måtte Bent Erik Mortensen derfor droppe håndboldspillet i en årrække.

Det betød ifølge Politiken en pause på fire år i landsholdskarrieren.

Forud for VM i Sverige i 1967 var Bent Mortensen ikke blevet fortalt om en ny regel, som gav håndboldforbundet mulighed for at kompensere spillerne for tabt arbejdsfortjeneste.

Derfor meldte han sig ikke klar, fordi han var afhængig af sin indtægt som læge.

Og dermed gik han også glip af Danmarks på det tidspunkt hidtil største håndboldbedrift, da landsholdet vandt sølv med Erik Holst i målet.

Siden vendte han tilbage på landsholdet og fortsatte til 1972. I klubregi vandt Bent Erik Mortensen tre danske mesterskaber med HG.

Ifølge Politiken blev han på toppen af karrieren betegnet som verdens bedste. Og TV2's håndboldekspert, Bent Nyegaard, udpegede for et par år siden Bent Erik Mortensen som Danmarks femtebedste målmand nogensinde.

Som læge var han blandt andet i 25 år leder af Idrætsklinikken på Rigshospitalet.

Bent Erik Mortensen døde 14. december i en alder af 81, fremgår det af annoncen i Berlingske.

/ritzau/

 

Dødsensfarlig alkohol dræber 21 i Pakistan

21 personer er omkommet i Pakistan efter at have drukket alkohol, der viste sig at være giftigt. Det skriver AFP.

Dødsfaldene er sket juleaften i Toba Tek Singh City, der ligger mere end 300 kilometer syd for Pakistans hovedstad, Islamabad.

- Indbyggere i Mubarakabad Basti bryggede alkohol juleaften og indtog det. Alkoholen, der viste sig at være giftig, dræbte 21 personer og yderligere 50 personer er slemt tilredt efter at have indtaget det, fortæller den lokale politikommissær Muhammad Nadeem til AFP.

Han fortæller, at de flest af dødsfaldene skete mandag.

- Der er tale om 19 kristne og to muslimer blandt de omkomne.

Der findes lovlige bryggerier i Pakistan, men det er langtfra alle dele af befolkningen, der har adgang til alkohol. Alkohol er ikke tilladt for muslimer og reguleret, så kun få udvalgte befolkningsgrupper og turister har adgang til det.

Mens rige pakistanere kan købe ofte dyr alkohol fra udlandet, har den fattige del af befolkningen kun mulighed for at købe det via hjemmebryggerier, der indimellem blander metanol i deres alkohol.

11 kristne døde i oktober måned i Punjab-provinsen efter at have drukket giftigt alkohol.

Dødsfaldene i Pakistan kommer kun få dage efter en lignende episode i Sibirien. Her døde mere end 74 personer, da de drak alkohol, der var fortyndet med metanol.

/ritzau/

 

Menneskelige fejl får skylden for fatalt flystyrt i Colombia

Bogotá. Det var en række menneskelige fejl, der var skyld i, at et passagerfly løb tør for brændstof og styrtede ned i Colombia 28. november.

Og hverken luftfartsselskabet eller de bolivianske myndigheder skulle have givet flyet tilladelse til at lette ud fra den flyveplan, der var blevet lagt.

Det konkluderer de civile luftfartsmyndigheder i Colombia i en undersøgelse mandag. Det skriver nyhedsbureauet AP på sin hjemmeside.

I flystyrtet blev 71 mennesker dræbt. Mange af de dræbte var spillere fra det brasilianske fodboldhold Chapecoense Real. Seks mennesker overlevede styrtet.

I undersøgelsen konkluderes det, at planen for flyvningen, som charterselskabet Lamia var ansvarlig for, ikke levede op til internationale standarder.

Blandt de fejl, der blev begået, var beslutningen om at lade flyet lette fra Santa Cruz i Bolivia uden nok brændstof til at kunne klare turen sikkert til Medellin i Colombia. Dernæst var det en fejl ikke at stoppe undervejs for at tanke op.

Yderligere gav piloten først besked om den nødsituation, flyet befandt sig i, da det var for sent.

Et fly af typen Avro RJ85 kan maksimalt flyve 2965 kilometer, når det er fyldt, som er lige under flyvedistancen fra Santa Cruz til Medellin, hvilket var tilfældet 28. november.

Da flyet havde været i luften i fire timer og 20 minutter, beordrede flyveledere i Medellin flyet i pauseposition, fordi et andet fly havde rapporteret om en mulig brændstoflækage.

Efterforskere har ifølge rapporten fundet, at besætningsmedlemmer om bord på det nu forulykkede fly var klar over manglen på brændstof, men at de ventede for længe med at underrette om problemet.

Ifølge Freddy Bonilla, der står for sikkerheden inden for Colombias luftfartsmyndigheder, kan man på lydoptagelser høre piloten og andenpiloten "flere gange tale om at stoppe i Leticia". De besluttede sig dog for ikke at stoppe.

Den foreløbige konklusion er baseret på oplysninger fra flyets sorte bokse samt andre beviser.

Myndighederne i Bolivia har inddraget luftfartsselskabet Lamias flyvetilladelse og anholdt selskabets direktør og dennes søn.

/ritzau/

LÆS MERE