Mens du sov: Hundredvis af IS-krigere har overgivet sig, og Hillary Clinton stiller ikke op i 2020

Ca. 300 jihadister fra Islamisk Stat har overgivet sig ved terrorbevægelsens sidste bastion. Hillary Clinton har opgivet at blive præsident. Og i Danmark diskuterer byråd kønsneutrale trafiklys.

Ca. 300 jihadister fra Islamisk Stat har overgivet sig ved terrorbevægelsens sidste bastion. Hillary Clinton har opgivet at blive præsident. Og i Danmark diskuterer byråd kønsneutrale trafiklys. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Hillary Clinton afviser at stille op til præsidentvalget i 2020

Rygter om et muligt Clinton-kandidatur i 2020 har ulmet længe, men nu afviser hun officielt at stille op.

Demokraternes præsidentkandidat i 2016, Hillary Clinton, bekræfter nu, at hun ikke har i sinde at stille op til det kommende præsidentvalg i 2020.

Det siger hun i et interview med tv-stationen CNN.

Så sent som i januar kunne flere amerikanske medier beskrive, at den tidligere førstedame, senator og udenrigsminister stadig ikke havde lagt sine præsidentielle ambitioner på hylden.

Men nu slår Clinton altså endelig fast, at hun ikke søger en omkamp med Donald Trump, som hun tabte valget til i 2016.

- Jeg stiller ikke op, men jeg vil blive ved med at arbejde, diskutere og stå fast på det, jeg tror på, lyder budskabet fra Hillary Clinton.

- Jeg vil blive ved med at udtale mig. Jeg er ikke på vej væk.

Rygter om et muligt Clinton-kandidatur i 2020 har ulmet længe, og Clinton overvejede i slutningen af 2018 kraftigt at stille op igen.

Overvejelserne tog angiveligt fart i takt med, at Robert Muellers undersøgelse af russisk indblanding i valget i 2016 har ført til sigtelser, skriver CNN.

Der er i øjeblikket flere demokratiske politikere, der har annonceret deres kandidatur i det demokratiske primærvalg.

Og en række demokratiske partikilder siger til avisen The Washington Post, at man gerne ser en ny generation af politikere komme frem på scenen.

Til CNN siger 71-årige Clinton, at hun heller ikke agter at stille op til andre poster - f.eks. som guvernør eller senator - i sin hjemstat, New York.

Hillary Clinton blev i 2016 den første kvinde, der blev nomineret af et af de to store partier i USA. Ved valget fik hun næsten tre millioner flere stemmer end Donald Trump, men på grund af fordelingen af valgmandsstemmer måtte hun se sig slået.

Selv om hun ikke selv vil være at finde på stemmesedlen, så håber Clinton, at hun kan inspirere flere kvinder til at søge offentligt embede.

/ritzau/

 

Hundredvis af IS-krigere overgiver sig ved den sidste bastion

Tusindvis har mandag forladt Islamisk Stats sidste bastion i Syrien. Heriblandt flere hundrede IS-krigere.

Op mod 300 krigere fra den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har mandag overgivet sig til amerikanske styrker i Baghouz.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) i en pressemeddelelse natten til tirsdag.

Baghouz i det østlige Syrien er IS' sidste lille enklave i Syrien.

Krigerne, der har overgivet sig, er blandt i alt 1600 personer, der mandag har forladt området. Det sker, efter at Syriens Demokratiske Styrker (SDF) de seneste dage har genoptaget en storstilet offensiv mod IS.

Der er dog en usikkerhed forbundet med tallene. For ifølge SDF, de amerikanskstøttede kurdiske styrker, er i alt 3000 personer evakueret, herunder omkring 200 IS-krigere.

Det siger Mostafa Bali, der er talsmand for SDF, til nyhedsbureauet Reuters.

IS er stort set besejret i Syrien. Gruppen er trængt tilbage til et sidste lille landområde i Baghouz af SDF.

IS-soldaterne har de seneste par uger gemt sig blandt civile i Baghouz.

Derfor har SDF haft svært ved at lancere sit endelige angreb mod gruppen.

Fredag forlød det, at alle civile havde forladt byen. Der er dog stadig op mod 1000 til 1500 IS-krigere tilbage i området, melder SDF-talsmanden natten til tirsdag dansk tid.

SDF oplyste tidligere mandag, at styrkerne havde lagt en dæmper på offensiven, fordi der befandt sig flere civile i området end først forventet.

Skulle Baghouz falde til SDF, vil det markere enden på en fireårig krigsindsats. Den har haft til formål at afslutte IS' kontrol i Syrien.

Offensiven mod Baghouz er sidste led i en større operation, der begyndte i september sidste år. Målet har været at fjerne de sidste IS-stillinger på den østlige bred af floden Eufrat.

/ritzau/

 

Flere byrådspolitikere går ind for kønsneutrale trafiklys

Politikere i byråd overvejer alternativer til mande- og kvindefigurer på lyssignalerne.

I flere danske byråd synes politikere godt om idéen om kønsneutrale trafiklys.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Blandt tilhængerne er politikere fra Alternativet og De Radikale i København samt Enhedslisten i Aarhus.

Idéen er, at trafiklysene skal respektere andre kønsidentiteter, frem for at det enten er en mande- eller kvindefigur, der signalerer, hvornår man må gå eller stå.

Kultur- og fritidsborgmester i København Franciska Rosenkilde (AL) mener, at det er vigtigt for en storby at sende et signal om, at man ikke ligger under for faste kønsinddelinger, men rummer flere konstellationer.

- Det er en rigtig god måde at gøre op med de kønsstereotypier på, vi ser overalt, og det er en idé, jeg er interesseret i at gå videre med. København er en by med stor diversitet og frisind, og det skal vi turde vise, siger hun.

Københavns Kommune har ellers ved flere fodgængerovergange netop udskiftet piktogrammet, som viser en person med benklæder, med en, som har nederdel på.

Adspurgt om figurer med nederdele er forældede, hvis man ønsker at inkludere ikke-binære personer eller par af samme køn, svarer borgmesteren:

- Jo, det kan der være noget om, siger Franciska Rosenkilde.

Også Christopher Røhl Andersen, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Radikale Venstre, går ind for, at København indfører kønsneutrale trafiklys.

- Det er en spændende udvikling, at flere byer nu har lyssignaler, som ikke blot er mand/kvinde, og det er en helt oplagt idé for København, så alle kan føle sig respekteret og have rollemodeller i det offentlige rum, siger Christopher Røhl Andersen:

- Det er helt sikkert noget, som er oplagt at arbejde videre med frem imod 2021, hvor København skal være vært for World Pride.

I London, Manchester, München og Köln er der kønsneutrale trafiklys, skriver Kristeligt Dagblad.

I Aarhus vil medlem af byrådet Lone Norlander Smith (EL) tage idéen på dagsordenen.

/ritzau/