Mens du sov: En minister blev buhet ud af et gymnasium, og Trump vil indkvartere 5.000 migrantbørn

Kina lægger pres på USA i forbindelse med retssag mod IT-firmaet Huawei, og amerikanerne fortsætter diskussionen om migranter. Herhjemme gik et ministerbesøg på et gymnasium i vasken.

Undervisningsminister Merete Riisager måtte se sig buhet ud før tid, da hun torsdag besøgte Ørestad Gymnasium. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Unge buher minister ud af gymnasium: »Vi er ikke bare tal«

Undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance var torsdag gæst på Ørestad Gymnasium. Hun måtte dog se sig buhet ud før tid.

Flere hundrede gymnasieelever på Ørestad Gymnasium havde torsdag stillet sig op med både bannere og slagord, da undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance gæstede gymnasiet.

Det skriver TV 2 Lorry.

I et videoklip, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, ses det, hvordan undervisningsministeren konfronteres med hyl og »buh«-råb, da hun efter en frokost med gymnasieadministrationen gik gennem aulaen for at fortsætte sin planlagte tur til en snak om demokratisk dannelse på gymnasiet.

Med slagord som »vi er ikke bare tal« og kampråbet »ny reform« blev ministeren konfronteret med elevernes syn på regeringens omprioriteringsbidrag, som betyder, at de almene gymnasiale uddannelser siden 2016 har skulle spare to procent i budgettet – hvert år.

»I kommer kørende i en stor BMW og en Porsche, og så skal vi spare to procent, som gør, at vi mister otte medarbejdere,« lød det fra en elev, som efterfølgende siger »vi er ikke bare tal!«

»Nej, det er I ikke,« svarer ministeren, før hun blev mødt af endnu et spørgsmål.

»Og de lærere, som har mistet deres job – hvad så med dem?« lød det fra eleven.

»Det er sådan, at uanset om man er leder i en offentlig organisation eller en privatorganisation, så må man lige stramme ind engang imellem, og sørge for at pengene passer,« svarede ministeren og tilføjede:

»Måske kender du nogen, der har en butik, eller som arbejder i en offentlig organisation – og det vil altid være sådan, at man engang imellem lige skal stramme op.«

»Hvad så med fraværsloven?« spurgte eleven igen.

»Hvad med den?« lød det fra Riisager.

»100 procent fravær for at komme ét minut for sent? Alle os her kommer ikke kørende i en Porsche. Vi er alle sammen afhængig af offentlig transport,« svarede eleven, før ministeren fortsatte op ad trapperne til råb og hujen.

Mødet med de utilfredse gymnasieelever førte til, at undervisningsministeren måtte afbryde sit planlagte møde med elevrådet om demokratisk dannelse.

»Desværre synes jeg ikke, det har været en god oplevelse i dag. Vi kom for at diskutere demokratisk dannelse. Jeg har mødtes med rektor, med lærerne og også med eleverne – jeg skulle have mødtes med elevrådet,« lød det fra undervisningsministeren foran Ørestad Gymnasium efter besøget.

»Desværre er der nu en så anspændt stemning, at vi ikke kan fortsætte besøget. Det er rigtig ærgerligt, fordi demokratisk dannelse handler om, at man skal kunne diskutere sin utilfredshed, uanset hvad det handler om,« sagde Merete Riisager og tilføjede:

»Men det må ikke blive på en måde, hvor man ikke kan være der. Det er den situation, vi er havnet i i dag. Og det er ærgerligt, for så stopper den demokratiske samtale, når man ikke kan være i det sammen. Og det, synes jeg, er noget, I skal prøve at diskutere her.«

 

Kinas regering støtter Huaweis søgsmål mod USAs regering

Den kinesiske elektronikgigant Huawei har sagsøgt USAs regering for udelukkelse af det amerikanske marked.

Kina vil tage alle nødvendige midler i brug for at støtte Huaweis forsøg på at få juridisk oprejsning i USA.

Det siger den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, på et pressemøde, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den kinesiske elektronikgigant sagsøgte torsdag USAs regering for at have indført restriktioner mod Huawei på det amerikanske marked.

Wang Yi understreger, at Kina tager »alle nødvendige midler« i brug for at beskytte det kinesiske folk og de kinesiske virksomheder.

»Vi vil ikke være stille lam til slagtning,« siger udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han kalder USAs restriktioner mod Huawei for »tilsigtet politisk undertrykkelse«.

Huaweis søgsmål er rettet mod en tilføjelse i den amerikanske forsvarslov, som blev vedtaget i august sidste år. Den forbyder den amerikanske stat at købe produkter og services fra Huawei.

Men restriktionerne mod Huawei på det amerikanske marked er »forfatningsstridige«, mener elektronikgiganten.

Søgsmålet kommer midt i en ophedet konflikt mellem USA og Kina over troværdigheden af Huawei, som er verdens største producent af teknologi til de nye højhastigheds-5G-netværk.

USA mistænker Huawei for at spionere for Kinas kommunistiske ledere og anser Huawei for at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Derfor har USA også drevet lobbyvirksomhed over for allierede lande og advaret om mulig spionage gennem 5G-udstyret. Huawei har afvist alle anklager.

Samtidig er USA og Kina midt i en handelsstrid. Parterne forhandler løbende om en handelsaftale, der kan gøre en ende på striden.

På pressemødet natten til fredag dansk tid siger den kinesiske udenrigsminister, at handelssamtalerne har gjort store fremskridt.

Han understreger samtidig, at relationen mellem de to lande ikke bør ende i konfrontation.

/ritzau/

 

Trump vil indkvartere 5.000 illegale uledsagede migrantbørn

Et stigende antal uledsagede børn, der illegalt krydser grænsen til USA, kan fremover blive huset af Pentagon.

Trump-administrationen har anmodet det amerikanske forsvarsministerium om at gøre klar til at indkvartere op til 5.000 illegale uledsagede migrantbørn.

Det sker på et tidspunkt, hvor der er rapporter om en tiltagende krise på grænsen til Mexico.

Det oplyser Jamie Davis, der er talsmand for forsvarsministeriet, Pentagon.

»Departementet for sundhed og menneskelige tjenesteydelser har anmodet forsvarsministeriet om at finde indkvarteringsmuligheder for op til 5.000 uledsagede børn fra udlandet, hvis det bliver nødvendigt,« siger han.

Det skal ske i forsvarsministeriets bygninger. Ministeriet vil arbejde sammen med militæret for at finde frem til mulige lokaler.

Der er tale om præventive forberedelser. Det er således endnu ikke sikkert, at indkvarteringsmulighederne vil blive taget i brug, understreger talsmanden.

Forberedelserne skyldes et stigende antal familier og uledsagede mindreårige, som krydser grænsen fra Mexico til USA ulovligt.

De fleste af dem flygter fra fattigdom og vold i Centralamerika. Og størstedelen søger asyl i USA.

Ifølge de amerikanske grænsemyndigheder er antallet af illegale, uledsagede mindreårige, som bliver pågrebet i USA, støt stigende.

I februar blev 6.825 pågrebet. I januar var tallet 5.119, og i oktober var det 4.968.

Børnene bliver udleveret til den amerikanske administration for børn og familier. Den forsøger at anbringe dem hos familiemedlemmer i USA, mens deres asylansøgninger behandles.

Der er i begyndelsen af marts omkring 11.500 børn i administrationens varetægt. Men antallet ændres dagligt.

Ifølge Kirstjen Nielsen, der er USAs minister for indenlandsk sikkerhed, ventes antallet af børn at stige de kommende måneder.

/ritzau/AFP