Mens Danmark triumferede på banen, sad Mette Frederiksen på tribunen – i kontroversielt selskab

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Danmark vandt over Wales lørdag aften på Johan Cruijff ArenA i Amsterdam. Statsminister Mette Frederiksen (S) fulgte kampen fra tribunen sammen med DBUs formand, Jesper Møller (tv.), og den slovenske UEFA-præsident, Aleksander Ceferin (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

I dag skal vi selvfølgelig runde den danske EM-triumf i Amsterdam, hvor Danmark med en 4-0-sejr over Wales spillede sig videre til kvartfinalen.

Er du mere i humør til at lytte end til at læse, så kan du høre Berlingskes morgenpost lige her.

Først får du de nyeste coronatal.

Og nu videre til nogle af dagens vigtigste historier.

Førende eksperter sår nu tvivl om grundlaget for at tildele syrere en særlig skrøbelig opholdstilladelse, der åbner for udsendelser

Vi begynder i dagens Berlingske.

En stribe syriske flygtninge har tilsyneladende levet i Danmark med et forkert opholdsgrundlag, der har afskåret dem fra en af de mest basale menneskerettigheder: retten til familieliv.

Det skyldes, at syrere, der uretmæssigt tildeles midlertidig beskyttelsesstatus, skal vente tre år på familiesammenføring.

Nye afgørelser fra udlændingemyndighederne tyder nemlig på, at Udlændingestyrelsens sagsbehandlere ikke har spurgt tilstrækkelig grundigt ind til de syriske asylansøgeres individuelle beskyttelsesbehov, da syrerne ankom til Danmark med den store flygtningebølge i årene 2014, 2015 og 2016.

Flere eksperter kritiserer myndighedernes praksis om syrerne.

Læs artiklen her.

Wolt vil gerne give pension og feriepenge til deres madbude – men de har stadig ikke fundet en løsning

Budene fra madudbringningstjeneste Wolt har ikke ret til pension eller feriepenge, men det vil Wolt gerne lave om på. Det kræver imidlertid en løsning med fagforbundet 3F.

3F og Wolt indledte en dialog i 2019, men er stadig ikke nået frem til en løsning. Det skriver Berlingske.

Siden marts i år har direktøren fra Wolt efter eget udsagn ikke hørt noget fra 3F, som ellers gerne hjælper til ved demonstrationer mod Wolt. 3F bekræfter, at der har været stille ved forhandlingsbordet.

Du kan læse historien her.

Berlingske har med syre i benene fulgt Wolt-cykelbuddet Rosa Gregersen på arbejde rundt i København. Hun tjener i gennemsnit 60 kroner pr. ordre før skat. Læs reportagen her.

Mette Frederiksen i kontroversielt selskab

Vi kommer ikke uden om den danske fodboldfest i Amsterdam, hvor Danmark triumferede over Wales i en 4-0-sejr. Dermed er kursen sat mod kvartfinalen.

Spillerne imponerede på banen, hvor særligt Kasper Dolberg viste sig som en yderst vanskelig modstander for de walisiske herrer.

Kasper Dolberg scorede to mål under gårsdagens EM-brag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Men også på tribunen var der interessante billeder. Her sad statsminister Mette Frederiksen nemlig flankeret af DBUs formand, Jesper Møller, og den slovenske UEFA-præsident, Aleksander Ceferin.

Og sidstnævnte er for tiden en kontroversiel herre.

Det er der adskillige grunde til, skriver BT.

Hvis vi tager den seneste sag, så er Ceferin chefen bag beslutningen om at sige nej til, at Allianz Arena i München måtte være farvet i regnbuefarver til kampen mellem Tyskland og Ungarn.

Yderligere sidder han i toppen af en organisation, som prædiker kamp mod homofobi og racisme, mens man tager mod penge fra store virksomheder fra Qatar, Rusland og Kina.

Det seneste år har han modtaget solide lønstigninger, alt imens verdensfodbolden har blødt finansielt på grund af coronapandemien.

To år, der ændrede dansk politik: En smal, ung regering satte sig for at gribe magten

Og nu til endnu en sag, hvor Mette Frederiksen er midtpunkt. I dag er det præcis to år siden, at statsministeren præsenterede sin regering på Amalienborg Slotsplads.

I tre kapitler fortæller Berlingske historien om Frederiksens regering.

Alle Mette Frederiksens ministre blev bedt om at svare på, hvordan man om fire år skulle kunne se, at de havde været der. Samtidig lød opdraget, at ministrene skulle bruge 70 procent af tiden på egne dagsordner og kun 30 procent af tiden på dagsordner, som medierne forsøger at sætte.

Læs prologen her.

Kø­ben­havn­ske lej­lig­heds­pri­ser på him­mel­flugt

Sidst skal vi runde de københavnske boligpriser.

Aktiviteten på det københavnske ejerlejlighedsmarked har været heftig i 2020. Og nu har kvarterer som Valby og Frederiksberg overhalet de dyreste kvarterer som de områder, der oplever mest fremgang.

Det skriver Børsen på baggrund af nye tal fra Nykredit og Finans Danmark.

I Valby er ejerlejlighedspriserne steget 20 procent i første kvartal 2021 sammenlignet med første kvartal 2020. Dermed kommer bydelen ind på en andenplads efter Frederiksberg 2000, hvor priserne er steget 22 procent.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • EM fortsætter i dag med ottendedelsfinale i Budapest mellem Holland og Tjekkiet. Kampen spilles klokken 18.00. Desuden møder Belgien og Portugal hinanden i Sevilla klokken 21.00.
  • De nu strejkende sygeplejersker demonstrerer i dag en række steder. Strejken begyndte 19. juni. Et af stederne, der demonstreres, er i København klokken 11 ved Kvæsthuset for enden af Nyhavn, hvor Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd vil holde tale. Derefter vil demonstrationen lægge vejen forbi Den Lille Havfrue.
  • Fra i dag kører der igen nattog fra København til udlandet, hvilket ellers blev stoppet i 2014. Det er den private svenske operatør Snälltåget, der har taget initiativet til igen at sende nattog afsted til eksempelvis Berlin og Hamburg.