Menneskets forhistoriske fætter var vegetar og medicinerede sig selv med penicillin

Stenalderkost var ikke nødvendigvis kød. Ny forskning peger på, at nogle neandertalere var vegetaterer og at de brugte penicillin mod tandsmerter.

PHOTO DPA/ACHIM SCHEIDEMANN. På billedet ses en neandertalers kranie Fold sammen
Læs mere
Foto: ACHIM SCHEIDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stenaldermennesket fandt svampe i skovbunden og jagtede forhistoriske dyr over sletten, som hulekvinden og hulemanden fortærede i lyset af bålet.

En ny undersøgelse af et meget gammelt sæt tænder, sætter nu spørgsmålstegn ved, hvad en stenalderdiæt egentlig bestod af.

Et hold australske arkæologer mener nemlig at have fundet ud af menneskets forhistoriske fætter, neandertaleren, medicinerede sig selv med smertestillende midler, og i nogle egne levede som vegetar. Det skriver New Scientist.

Ny stenalderkost

Det har ellers været åbenlyst for enhver, at en stenalderdiæt nødvendigvis må indeholde store mængder af kød. Og det moderne paleofolk har netop brugt menneskets genetik som et argument for, vi alle skal skrue op for protein og ned for kulhydrat.

Begrundelsen for at spise som et stenaldermenneske har været, at vores DNA ikke har ændret sig synderligt de sidste 10.000 år, og derfor bør vores kost heller ikke være så forskellig fra stenaldermenneskets spisevaner.

Nu viser det sig, at stenaldermenneskets kost i nogle egne bestod mere af bark og mos end af proteiner.

Neandertalerne manglende kendskab til at børste tænder har gjort, at de australske forskere har haft gode muligheder for undersøge deres mundbakterier og dermed få kendskab til deres kost.

»Vi er selv meget overraskede over at have fundet ud af at nogle neandertalere var vegetarer. Jeg tror det er en gængs forestilling, at de havde et stort kødindtag,« siger Laura Weyrich, University of Adelaide.

Forskerne har undersøgt DNA fra tre knap 50.000 år gamle neandertalere, og det er herfra at de kan konstatere, at stenalderkosten var fra forskellig fra egn til egn.

Neandertalere der levede i det, som vi  kender som Belgien spiste ifølge New Scientist, både får og næsehorn, og de spanske neandertalere lader til at have levet af planter alene.

Forskerne kan se, at en af neandertalerne, en teenagedreng, havde store tandproblemer, og DNA-analysen fra drengen viser spor fra polar planten, som er kendt for at indeholde det smertestillende stof salicylic acid og spor fra Penicilliumsvampen, der er kilde til penicillin.

Det vides ikke med sikkerhed om neandertalerne brugte penicillin til medicinsk brug bevidst, men forskerne bag undersøgelsen påpeger at spor fra penicillinsvampen kun blev fundet hos den neandertaler med tandproblemer.