Menneskesmuglere bliver udvist på stribe

Mindst 19 menneskesmuglere er over de seneste tre måneder blevet idømt fængselsstraffe og udvist for at hjælpe syriske flygtninge ind over de danske grænser. Sverige synes at være syrernes mål.

Syriske flygtningebørn leger uden for en flygtningelejr i Bulgariens hovedstad Sofia. Den massive strøm af flygtninge fra netop Syrien har fået Bulgariens asylsystem til at bryde sammen, og FN giver nu alvorlig kritik af forholdene for flygtninge i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: STOYAN NENOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lang vej fra blodbadet i Syrien til grænseovergangen ved Kruså eller færgelejet i Gedser. Men strømmen af desperate syrere på flugt fra borgerkrigen er for længst nået til Norden, og det ses nu også tydeligt på antallet af danske domme for menneskesmugling.

Over de seneste tre måneder er mindst 19 personer blevet idømt fængselsstraffe og udvist for at have smuglet netop syriske statsborgere ind i landet, viser en optælling fra byretterne i Sønderborg og Nykøbing Falster, som Berlingske Research har foretaget.

Siden oktober sidste år er der faldet dom i mindst 16 forskellige sager om menneskesmugling af i alt 71 syriske statsborgere. Og det tal dækker vel at mærke kun over de sager, som det er lykkes politiet at opsnappe

Interaktiv grafik: Flugten fra Syrien til Europa

I alle 16 sager er menneskesmuglerne blevet straffet med mellem én og tre måneders fængsel samt seks års udvisning af Danmark. Dertil kommer yderligere to sager, hvor flere af de dømte slap med bøder på 5.000 kroner, fordi der var tale om indsmugling af familiemedlemmer. I den ene sag var der dog medskyldige, som hver fik 30 dages fængsel og en betinget udvisningsdom.

Med Scandlines til Danmark

Menneskesmuglingen foregår i personbiler eller minibusser, hvor syrerne bliver kørt over den dansk-tyske grænse ved Padborg eller Kruså eller prøver lykken på Scandlines-færgerne til Gedser eller Rødby uden papirer. Mange håber sandsynligvis på at komme videre til Sverige, hvor alle syriske flygtninge siden september har fået permanent opholdstilladelse på grund af den snart tre år lange borgerkrig i hjemlandet. Tidligere udstedte de svenske myndigheder kun midlertidige opholdstilladelser.

»Det er selvfølgelig rygtedes rundt om i verden, at syrere får permanent ophold i Sverige. Vi oplever endda, at vi standser syrere, som slet ikke ønsker at søge asyl i Danmark, de vil hellere videre til Sverige. Men det må vi så fortælle dem, at det kan de ikke, når vi nu har standset dem her,« siger Jan Schmidt, som er leder af Udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Ved udgangen af november sidste år havde i alt 1.537 syriske statsborgere ansøgt om asyl i Danmark. Det er dog ingenting i forhold til Sverige, hvor hele 16.317 syrere søgte asyl i 2013, en stigning på 109 procent på bare ét år. Det er dog værd at tage med, at Syriens nabolande i øjeblikket huser flere end 2,3 millioner syrere på flugt fra krigens rædsler.

»Når man ser billederne dernedefra, kan man jo godt forstå, at de flygter,« siger Jan Schmidt fra Udlændingekontrolafdelingen. Han fortæller, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sidste år anholdt dobbelt så mange menneskesmuglere som året før, en stigning fra 15 til 31. Politiet vurderer desuden, at omkring 90 procent af alle indsmuglede personer i øjeblikket kommer fra Syrien.

Berlingske kortlagde i efteråret de syriske flygtninges ruter ind i Europa. Baggrunden var, at politiet i grænseregionerne oplevede en eksplosiv stigning i antallet af netop syriske menneskesmuglinger.

Målet er smuglerne

I dag mener vicepolitiinspektør Palle Linné, som er leder af Udlændingekontrolafdelingen i Padborg, at strømmen af syrere igen er faldet til et »normalt leje«. Han kan dog ikke uddybe, hvor dette »normale leje« befinder sig. Til gengæld bekræfter han, at fængsel i én til tre måneder efterfulgt af udvisning og indrejseforbud er den normale straf til menneskesmuglerne.

»Effekten af indrejseforbuddene er, at personerne ikke må komme i Danmark i seks år,« uddyber han.

Hvem kontrollerer, om det overholdes?

»Det gør politiet, når vi er ude på kontroller. Hvis vi træffer personer, som har et indrejseforbud, får de en fængselsstraf på 20-30 dage i brummen første gang, der sker« siger Palle Linné.

Politiet går ikke specifikt efter at anholde de syriske indrejsende – det er smuglerne, man gerne vil have fat i. Syrerne bliver derfor registreret som asylansøgere og sendt videre til Sandholmlejren, hvor deres vej gennem det danske asylsystem begynder. Hvis de allerede er blevet registreret som asylansøgere i et andet EU-land, bliver de så vidt muligt sendt tilbage dertil på grund den såkaldte Dublin-forordning. Langt de fleste syrere får dog relativt hurtigt asyl i Danmark og kan derfor flytte ud af asylcentrene efter et par måneder.

Læs også: Sådan kommer syriske flygtninge helt til Norden

»Det er en vigtig pointe, at mange syrere rent faktisk lever op til asylkravene og derfor hurtigt kommer igennem systemet. Det kan vi også mærke ude på vores asylcentre,« siger Dansk Røde Kors’ asylchef Anne la Cour.

_________________________________
Kunne du komme ind i Fort Europa?

Den britiske avis The Guardian har lavet en interaktiv grafik, hvor du kan teste, om du selv ville klare rejsen ind i Europa, hvis du var en flygtning fra Syrien. Prøv testen her.