Menneskeretsorganisation vil gøre det lovligt at besidde narko

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er det en krænkelse af privatlivet, når politiet forhindrer folk i at tage narko.

En mand ryger en joint til en pro-marihuana fejring i Denver Colorado i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør være tilladt i alle lande at have narko til eget forbrug. Det mener menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der kalder det en menneskeret at kunne tage hash, heroin, kokain og andre euforiserende stoffer, skriver Politiken.

»Retten til privatliv indbefatter også, hvad folk gør med deres egen krop. Vi tillader, at folk i andre sammenhænge gør alt muligt med deres krop – drikker og spiser for meget og mange andre ting. Det bliver de ikke smidt i fængsel af, mens folk, der tager stoffer, bliver straffet«, siger direktør for Human Rights Watch i USA Maria McFarland til avisen.

Det er ifølge McFarland et personligt valg, om man vil tage hash og hård narko, og at det derfor er en krænkelse af retten til privatliv, når det i Danmark og mange andre lande er strafbart at være i besiddelse af stoffer.

Hun mener, at straf kun bør bruges, når man gør skade på andre eller udsætter andre for fare.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der siden 2006 er kommet omkring 20 procent flere stofmisbrugere, og at 33.000 mennesker i Danmark har et stofmisbrug.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser at lovliggøre euforiserende stoffer til eget forbrug, da det vil sende et forkert signal om, at stofferne er ufarlige, skriver Politiken.