Menneskeretsdomstol blåstempler Højesterets udvisning af mand

Det var ikke i strid med menneskerettighedskonventionerne, da en danskfødt mand blev udvist af Danmark.

Arkivfoot: Højesterets dom om udvisning af tyrkiskfødt mand var ikke i strid med konventionerne, har Den Europæiske Menneskeretsdomstol fastslået. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dom fra Østre Landsret om udvisning af en dansk mand med tyrkiske rødder sidste år var ikke i strid med konventionerne.

Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastslået. Det oplyser den tirsdag formiddag.

Domstolens dommere var dog langtfra enige. Tre af de syv dommere mente, at det var et brud på mandens menneskerettigheder. De fire andre mente det modsatte.

Advokat Mette Grith Stage skriver i en mail, at det »ærgrer mig grusomt«, at hun og hendes klient tabte sagen med en enkelt stemme i menneskerettighedsdomstolen.

Manden har tyrkisk statsborgerskab. Han blev født i Danmark i 1993, hvor han boede med sine forældre og tre søskende. Han mener, at udvisningen var et brud på artikel 8 i konventionerne om respekt for familielivet.

Manden taler tyrkisk og kurdisk, men langtfra lige så godt som dansk, er det blevet beskrevet under retssagen. Selv afviste han, at han kan kan tale tyrkisk.

Han forklarede i Østre Landsret, at han kun havde været i Tyrkiet på ferie, og at hans faster, som er en af de få familiemedlemmer, han kender i Tyrkiet, er død.

I landsrettens dom lød det dog, at manden måtte kende tyrkisk kultur. Og selv om hans bånd til Danmark er stærkere, har han »forudsætninger for at etablere et liv i Tyrkiet«.

»Der er ingen tvivl om, at udvisningen fra Danmark kombineret med et permanent indrejseforbud vil være en særlig byrde for ham grundet hans bånd med Danmark,« stod der blandt andet i begrundelsen fra landsretten.

Her bemærkede domstolen også, at han vil være i stand til at kommunikere med sin familie over telefon og internet.

Det var en narkodom, der 24. januar 2020 førte til, at han blev dømt til udvisning.

Østre Landsrets beslutning om at udvise manden uden mulighed for at kunne komme tilbage til Danmark blev blandt andet begrundet med mandens involvering i organiseret narkokriminalitet.

Tidligere - i 2013 - var han desuden blevet dømt til 20 dages fængsel for at have forsøgt at befri en fange i 2012 og for i 2013 at have forstyrret den offentlige orden.

Ved domstolen i Strasbourg mente tre af de syv dommere, at Østre Landsret har begået et brud på artikel 8 i konventionerne om respekt for familielivet.

Artikel 8 fastslår, at »enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance«.

Ingen offentlighed kan gøre indgreb i denne rettighed, lyder det i artikel 8, medmindre at det blandt andet er nødvendigt af hensyn til den nationale sikkerhed eller den offentlige tryghed.

De tre dommere mener ikke, at landsretten har begrundet, hvorfor der er »meget alvorlige« grunde til at udvise manden.

Dommerne bemærker også, at Danmark bør have ansvaret for ham, når han har boet i landet hele sit liv. Han er således ikke en migrant i ordets forstand, forklarer de.

Sådan ser Danmarks udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) imidlertid ikke på det.

I en skriftlig kommentar udtaler han tirsdag, at han er glad for, at Menneskerettighedsdomstolen ikke har tilsidesat danske domstoles afgørelse.

»Og jeg synes selvfølgelig kun, det er rimeligt, at vi kan udvise en udlænding, der misbruger sit ophold i Danmark til at begå kriminalitet,« lyder det fra Tesfaye.

/ritzau/