Menighedsråd kræver ja til homovielser

Et menighedsråd har nu taget kontakt til kirkeministeren for at få lov til at vie homoseksuelle par i kirken.

Homoseksuelle par har krav på en kirkelig vielse på lige fod med heteroseksuelle. Det mener et enstemmigt menighedsråd fra Hyltebjerg Kirke i København. I en skriftlig henvendelse til Folketingets Kirkeudvalg og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) opfordrer menighedsrådet nu til at sikre ligestilling for homoseksuelle.

»Vi kan ikke længere være tjent med, at politikerne lurepasser i dette spørgsmål, så nu har vi gjort dem opmærksomme på vores ønske,« siger Torben Larsen, menighedsrådsformand i Hyltebjerg Kirke.

Mens Dansk Folkeparti kategorisk afviser vielser af homoseksuelle, har Venstre og de Konservative flere gange understreget, at så længe kirken ikke har henvendt sig med et officielt ønske, vil regeringen ikke støtte vielserne.

Men Birthe Rønn Hornbech vil ikke svare på, om hun vil imødekomme den henvendelse, der nu ligger på hendes bord. Det samme gælder for ligestillingsminister Lykke Friis (V), som gennem sin pressechef oplyser, at hun »trygt overlader den afgørelse til kirkeministeren«.

Én er ikke nok

Den konservative kirkeordfører Rasmus Jarlov er dog anderledes parat til at tale. Han mener ikke, at henvendelsen fra menighedsrådet er tilstrækkelig.

- Vi laver hverken politik ud fra meningsmålinger eller enkelte kirkers ønsker,« siger han.

For at de Konservative vil bakke op om kirkelige vielser af homoseksuelle, skal der et »massivt flertal til blandt biskopperne«, forklarer Rasmus Jarlov.

- Det er rigtigt, at der ikke findes nogen chef for folkekirken, men der findes biskopper, som står i spidsen for den, og dem vil vi lytte til, lover kirkeordføreren.

Personligt har han intet imod homoseksuelle vielser, men som politiker vil han ikke blande sig i folkekirkens interne anliggender.

SF kræver svar fra Rønn

Da folketinget i 1947 tillod kvinder at trække i præstekjolen, skete det netop på baggrund af en henvendelse fra et enkelt menighedsråd.

SF's ligestillingsordfører, Kamal Qureshi, vil derfor afkræve kirkeministeren svar på, hvad hun agter at gøre med henvendelsen fra Hyltebjerg menighedsråd.

- Det virker som om, kirkeministeren og Rasmus Jarlov bare vil fortsætte med at lege politiske smagsdommere i stedet for at give kirken friheden til at ligestille alle borgere i samfundet, siger han.

SF har sammen med Socialdemokraterne og Enhedslisten foreslået at give trossamfundene lov til selv at bestemme, om de vil vie homoseksuelle eller ej. Samtidig har Liberal Alliance og de Radikale stillet hvert deres forslag, der skal sikre total ligestilling af homoseksuelle i spørgsmålet om ægteskab. Indtil videre har DF, K og V blokeret.

I februar kunne Berlingske Tidende fortælle, at et flertal af præster går ind for at give bøsser og lesbiske adgang til vielse ved alteret.