Mellemmand fik seks års fængsel i Tøndersagen

12 nævninge fandt i går den næstsidste tiltalte i Tøndersagen skyldig i samtlige anklagepunkter. Han blev dømt for fem samlejer med en 11-årig pige samt medvirken til, at syv andre mænd fandt vej til hende. Den afsluttende sag - mod pigens far - er på trapperne.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253496/253496_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> <br> Fold sammen
Læs mere

Parameswaran Sinnathambi sad iført sin tykke jakke og kiggede stift ned, da de tre dommere og de 12 nævninge trådte ind ad døren. Og den 45-årige mand løftede ikke blikket, da dommeren i de følgende minutter læste Tøndersagens hidtil strengeste dom op:

Seks års fængsel for fem gange at have haft samleje med en 11-årig pige og for at have henvist syv andre mænd til hende. Derudover skal han betale pigen 125.000 kr. i torterstatning samt udrede sagens omkostninger.

Dermed blev den 45-årige mand dømt for samtlige forhold i anklageskriftet mod ham - også anklagen om, at han vidste eller burde have vidst, at der var tale om en pige på under 12 år, selv om han selv gennem de tre dages retsmøder hævdede, at han troede, at pigen var fyldt 18 år.

Imod den påstand talte både tidligere udtalelser fra den 45-årige samt en erklæring fra Retsmedicinsk Institut, hvoraf det fremgik, at pigen var fuldstændig alderssvarende udviklet og absolut ikke lignede en 18-årig.

»Du var fløjtende ligeglad med hendes alder,« som anklageren, statsadvokat for Sønderborg Jan Reckendorff, ved flere lejligheder udtalte.

Grov sag
I sin procedure for strafudmålingen fastslog Reckendorff, at sagens grovhed »klart overgår alle de tidligere sager«, og han bad retten lægge vægt på, at den 45-åriges overgreb »kun kunne ske som følge af faderens dominerende stilling, en ondsindet form for psykisk tvang og manipulation, og at tiltalte koldt og kynisk har udnyttet den situation. Dermed har han et stort ansvar for, at misbruget fik det utænkelige omfang,« sagde Jan Reckendorff.

Det var da også en meget nedtonet forsvarer, advokat Leif Max Hansen, der efter at nævningene havde kendt manden skyldig ikke længere kunne kræve frifindelse.

»Jeg kan dårligt gøre andet end bede om rettens mildeste dom. Jeg kan følge statsadvokaten langt hen ad vejen,« sagde Leif Max Hansen nærmest undskyldende, men lod dog en bemærkning falde om, at der jo ikke havde fundet nogen form for tvang sted over for pigen, der derimod selv »havde været meget aktiv« over for de mange mænd, som den 45-årige eller hendes far havde inviteret hjem på bopælen. Her sad de sommetider i kø sammen med faderen nede i hjørnesofaen i stuen og så pornofilm, mens overgrebene skete på 1. sal, fremgik det af de forklaringer, der blev læst op i retten.

Både anklageren og pigens bistandsadvokat, Kjeld Kjemtrup, var tilfredse med, at manden blev kendt skyldig i alle anklagepunkter, men anklageren tilføjede dog efter domsafsigelsen, at han nu skal drøfte den med rigsadvokaten, der eventuelt kan beslutte at anke den med henblik på en skærpelse. Jan Reckendorff havde nemlig på forhånd anbefalet et »strafniveau« på seks til otte år, ligesom han gjorde opmærksom på, at straframmen for at have sex med børn under 12 år i 2002 blev hævet til 12 år.

Om den dømte, der har srilankansk baggrund, men har været i Danmark i 25 år og er dansk statsborger, selv vil anke for at få en mildere dom, er uvist. Efter domsafsigelsen bad hans forsvarer om betænkningstid.

Anonymt tip
Med gårsdagens dom er der endelig udsigt til en slutning på Tøndersagen, der begyndte med et anonymt tip til politiet i august 2005. Den 24. august 2005 blev den 11-årige piges far anholdt, og han har siddet varetægtsfængslet, mens politiet har fundet frem til den stribe af mænd, der har medvirket til misbruget af pigen. Tidligere er 13 mænd dømt, mens pigens mor er idømt en behandlingsdom. Nu mangler kun sagen mod pigens far, der står over for et anklageskrift med 43 anklagepunkter, og den er statsadvokat Jan Reckendorff ved at behandle i disse dage, siger han. Uden dog at sige, hvornår han forventer at være færdig.

Efter at faderen flere gange har nægtet at udtale sig som vidne i de andre mænds retssager, kom han i et indenretligt forhør mellem jul og nytår med en række tilståelser, og det er derfor uvist, om hans egen sag skal behandles som en nævningesag ved landsretten eller kan klares (hurtigere) som en tilståelsessag i byretten.