Mellemledere fra Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet tiltalt for bestikkelse

Ifølge anklageskriftet blev de offentligt ansatte smurt med nye telefoner, ipads og computere for op til 40.000 kroner af sælgere fra Atea, som leverer IT-udstyr til offentlige myndigheder og private virksomheder.

Læs mere
Fold sammen

En måned før de første retsdage i en af de største danske sager om bestikkelse i nyere tid står det klart, at det er ledende medarbejdere fra DSB, Udenrigsministeriet og Københavns Kommune, som er på anklagebænken.

Det fremgår af anklageskriftet mod seks af de tiltalte i sagen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

I alt er et halvt hundrede personer sigtet i sagen for at have modtaget eller betalt bestikkelse i form af telefon- og IT-udstyr fra Atea, som er storleverandør af IT-udstyr til offentlige myndigheder og private virksomheder.

Anklagemyndigheden har indledningsvist tiltalt seks personer i sagen, som skal for retten 29. november.

Ifølge anklageskriftet mod de seks er den ene, en mellemleder fra Social- og Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune, tiltalt for at have modtaget en iPhone og en iPad til en samlet værdi af 10.398 kroner.

En anden mellemleder fra Københavns Kommune er tiltalt for uberettiget at have modtaget ikke færre end to iPads, to iPhones, to telefoner fra henholdsvis Nokia og HTC, samt en router fra Cisco og en Hewlett-Packard-computer fra Atea. Alt i alt udstyr for 43.359 kroner.

En tredje tiltalt, en ansat i Udenrigsministeriet, har ifølge anklagen modtaget en iPad og et kamera fra Nikon og to objektiver, som politiet har konfiskeret, til en samlet værdi af 21.200 kroner efter fratrækning af egenbetaling.

En mellemleder fra DSB modtog ifølge anklagen uberettiget to iPads, tre telefoner fra henholdsvis Samsung, Apple og Sony Ericsson til en værdi af 18.095 kroner efter fratrukket egenbetaling.

Ifølge anklageskriftet er gaverne udtryk for ulovlig bestikkelse, fordi Atea har haft en økonomisk interesse i at beholde de offentlige myndigheder som kunder. Alle seks nægter sig skyldige, oplyser anklagemyndigheden.

Det har tidligere været fremme, at medarbejdere fra Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Dong Energy, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvaret og DSB er blandt de sigtede i sagen. Det samme gælder også fire tidligere sælgere fra Atea.

Stort spring fra chokolade til iPad

​Sagen har været efterforsket bredt, og hensigten har været at »vende hver en sten«. For mulig bestikkelse er en alvorlig forbrydelse, siger chefanklager Steen Bechmann Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som bagmandspolitiet.

»Vi mener, at bestikkelse skal tages meget alvorligt, hvis der er tale om det. I Danmark er vi vant til, at man kan have tillid til, at offentlige myndigheder arbejder inden for ordentlige rammer. Det ser man i politi og anklagemyndighed meget alvorligt på,« siger Steen Bechmann Jakobsen.

I er strafferetligt perspektiv er beløb som 10.398 kroner eller 43.359 kroner måske ikke store. Men i forhold til de administrative vejledninger, der ligger for offentligt ansatte, er der ingen tvivl om, at beløbene langt overstiger det tilladte for gaver, pointerer Steen Bechmann Jakobsen:

»I den offentlige forvaltning er beløbet for lejlighedsgaver, som man må modtage, meget lav. Og der er stor forskel på at modtage en æske chokolade eller en Ipad.«

I alt er 40 personer sigtet for at have modtaget bestikkelse i sagen, som tog fart, da Region Sjælland i maj 2015 politianmeldte flere medarbejdere efter »mistanke om ulovligheder i samarbejdet mellem en eller flere IT-leverandører og en eller flere personer ansat i Region Sjælland, Koncert IT,« som regionen dengang skrev i en pressemeddelelse.