Mel gør bagerne syge

Hver fjerde norske bager er plaget af allergi og luftvejsrelaterede sygdomme, viser ny doktordisputats fra Bergen. Dansk overlæge bekræfter, at melet gør bagerne syge – og sådan har det altid været.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyseture, rindende næse, løbende øjne og ubehag i de øvre luftveje er nogle af de symptomer landets bagere døjer med, når de sikrer os brød på bordet hver morgen.

En doktordisputats fra universitet i Bergen viser at hver fjerde norske bager bliver syge af melstøvet og får næsebetændelse – også kendt som bagersnue. Symptomerne minder om høfeber og lidelsen kan udvikle sig til astma, for dem som er disponeret for det.

Bag undersøgelsen står overlæge ved Haukeland Universitetssygehus Torgeir Storaas, der skal forsvare sin doktordisputats i næste uge. Ifølge ham er næsebetændelse en lidelse der forringer livskvaliteten og kan føre til øget sygefravær, jobskifte og i værste fald invaliditet.

- Næsebetændelse kan være lige så plagsomt som astma og føre til ret så meget sygefravær, siger Torgeir Storaas til Bergens Tidende.

Han har undersøgt 183 bagere på kryds og tværs og fundet at mellem 23 og 50 procent af deltagerne viser symptomer på erhvervsrelateret næsebetændelse. Desuden viste undersøgelsen, at flere af de bagerne, var plaget af astmasymptomer, som hoste, vejrtrækningsbesvær og stikken i brystet.

Et generelt problem for bagerfaget
Også i Danmark er problemerne omkring melallergi og bagernæse velkendte størrelser.

Det er over 15 år siden at problemet blev undersøgt i Danmark. Her viste undersøgelsen blandt 506 fabriks- og håndværksbagere, at over 30 procent viste mere end to symptomer på erhvervsrelaterede mellidelser. Heraf kunne man stille diagnosen astma hos fem procent og bagersnue hos 10 procent af de medvirkende bagere.

Overlæge Sigurd Mikkelsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Glostrup Hospital var med til at udarbejde den danske undersøgelse i starten af 90’erne. Ifølge ham har melet i årtier gjort bagerne syge.

- Både i 50’erne og i 70’erne blev der foretaget store undersøgelser af bagerfaget. De viser alle en vedvarende høj forekomst af allergi, siger Sigurd Mikkelsen.
Han understreger dog, at typen af allergier har ændret sig.

- Man kan blive allergisk over for forskellige stoffer i bagerierne. De klassiske er hvede- og rugallergi, men i dag ser vi også forekomster af allergi overfor de enzymer, der tilsættes for at ændre melets bageevne, fortæller han.

Foruden melallergien er dårlig hygiejne også en risiko for bagerne, der også kan blive allergiske overfor de melmøl og lagermider, der gemmer sig i kornet.

Heldigvis kan bagerne gøre rigtig meget for at komme problemet til livs. Bedre udsugning og ventilation, støvfrit mel og øget arbejdshygiejne, kan sænke melstøvsforureningen i bageriet.

- Da vi lavede undersøgelsen i starten af 90’erne, blev den fulgt op af en stor kampagne, som også forbedrede forholdene hos bagerne. Men vi har ikke siden haft bevillinger til at følge op på undersøgelsen, så reelt set ved vi ikke, hvor stort problemet er i dag, siger Sigurd Mikkelsen.