»Meget alvorlig« kritik: »Det er især tydeligt, at bestyrelsen har svigtet sit ansvar«

Det er meget alvorlig kritik, som styrelsen kommer med af Herlufsholm Kostskole, lyder det fra De Radikale.

Det gør »stort indtryk« at læse den påtænkte afgørelse, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har sendt til Herlufsholm Kostskole. Sådan lyder det fra Det Radikale Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En klækkelig bøde og et påbud om at leve op til gældende regler i lovgivningen.

Dette er blandt de sanktioner, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har varslet i et udkast til en tilsynsafgørelse, som styrelsen har sendt til Herlufsholm Kostskole.

»De mange oplysninger, der er kommet frem om elevtrivslen på Herlufsholm, bekymrer mig meget. Det er meget vigtigt for mig, at børn og unge har trygge rammer om deres skole- og hverdagsliv, og at de kan gå trygt i seng om aftenen. Det har de voksne ansvaret for at sikre,« siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ifølge et skriftligt svar fra ministeriet.

Ministeren understreger, at sagen ikke er afsluttet, idet STUKs afgørelse ikke er endelig, men blot påtænkt som led i en partshøring, hvor skolen kan komme med indvendinger. Derfor vil ministeren ikke kommentere sagen yderligere.

Men kritikken er omfattende.

Styrelsen har eksempelvis foreløbig vurderet, at der ikke reageres og handles konsekvent i sager om krænkelser eller ved mistanker om krænkelser. Og styrelsen finder det »uacceptabelt«, at skoleledelsen »i nogle tilfælde har bagatelliseret elevens oplevelser« og dermed ikke har varetaget elevens tarv eller opfyldt sin pligt til at involvere relevante myndigheder.

Ifølge styrelsen har skolen ikke sikret rammer, hvor eleverne er trygge ved at gå til ledelsen. Og de hidtidige trivselsinitiativer har været »helt utilstrækkelige«, lyder det.

Ifølge styrelsen lever Herlufsholm Skole og Gods ikke op til et meget grundlæggende krav om, at »eleverne skal dannes til og have respekt for ligeværd mellem mennesker«. Styrelsen lægger op til et påbud om at leve op til det såkaldte friheds- og folkestyrekrav.

Skolen står til at få frataget den modtagne statsstøtte fra 8. december frem til august, hvor tilsynet forventes afsluttet, hvis styrelsens foreløbige skrivelse står ved magt. Skolen får 50 millioner i statsstøtte om året.

Kritik peger på bestyrelsen

Det ser »meget alvorligt« ud, lyder det fra Anne Sophie Callesen, der er ungdomsuddannelsesordfører og medlem af Børne- og Undervisningsudvalget for De Radikale.

Hun har læst den påtænkte afgørelse og hæfter sig særligt ved én ting.

»Det er især tydeligt, at bestyrelsen har svigtet sit ansvar,« siger Anne Sophie Callesen.

»Det er bestyrelsen, der skal sikre, at eleverne er i et trygt miljø, og at skolen lever op til kravet om, at eleverne dannes til at have grundlæggende respekt for andre mennesker. Og det har man ikke levet op til. Det gør et stort indtryk at læse,« siger Anne Sophie Callesen.

Hun mener, at styrelsens foreløbige vurdering bekræfter fornemmelsen af, at der hersker en tavshedskultur.

»Min bekymring hele vejen igennem har været, om der er en tavshedskultur på skolen, og om denne kultur også rækker ind i bestyrelsen og skoleledelsen. Altså at man nedtoner problemerne. Og jeg synes, at det billede, der tegner sig i denne her påtænkte afgørelse, er, at der i høj grad er en tavshedskultur og manglende erkendelse af problemerne,« siger Anne Sophie Callesen.

»Når styrelsen lægger op til at fratage statsstøtten, afspejler det alvoren i det svigt, der er begået,« siger ordføreren.

Formåede ikke at modernisere traditionerne

Henrik Dahl, der er undervisningsordfører for Liberal Alliance, roser styrelsen.

»Jeg er glad for, at vi har et system, der virker. Skolerne har frihed under ansvar, og hvis de går over stregen, er der en konsekvens, og det er det, som vi ser nu,« siger han.

»Det er trist, at skolen ikke har formået at modernisere traditionerne. Selvfølgelig er det fint, at man har traditioner på gamle skoler, men de skal også følge med tiden og forny traditioner. Og det har de ikke kunnet finde ud af,« siger Henrik Dahl.

Herlufsholms bestyrelse meddelte lørdag aften i en pressemeddelelse, at man ikke er enig i kritikken. Bestyrelsen vil nu træde tilbage.

»Bestyrelsen er ikke enig i STUKs udkast til afgørelse og varslede sanktioner. Høringsskrivelsen vil blive besvaret af skolens ledelse og den nye bestyrelse. Bestyrelsen og skolens ledelse har valgt at offentliggøre partshøringsudkastet på skolens hjemmeside,« lød svaret fra bestyrelsen.