Medinas navn årsag til æggekast

Popstjernen bærer samme navn som en hellig muslimsk by, og det har angiveligt stødt unge muslimer i Ishøj.

26-årige Medina storhitter med sine sensuelle popnumre. Her optrådte hun ved X Factorfinalen i Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Strip, bare ben og erotiske tekster hører ikke sammen med profeten Muhammeds sidste hvilested, den hellige by Medina i Saudi-Arabien.

Og ifølge flere kilder i B.T. var det den kombination, der i lørdags fik en mindre gruppe andengenerationsindvandrere til at kaste æg mod scenen, mens popstjernen Medina gav koncert foran et feststemt publikum i Ishøj.

LÆS: Unge kastede æg på Medina
LÆS: Naser Khaders blog - Medina og værdikampen

Medina, der har sat sig solidt på den danske poptrone, er ikke selv muslim, men derimod af chilensk afstamning. Hendes navn er resultatet af et besøg hos en numerolog, og har altså intet med hverken islam eller Saudi-Arabien at gøre. Ifølge hendes manager er Medina tilmed et ganske udbredt navn i Chile.

B.T. har talt med flere kilder i Ishøj, der bekræfter, at religion er baggrunden for de meget omtalte æggekast mod sangerinden. 

- Når hun har et navn, der er så betydningsfuldt for islam, og laver en video, hvor hun viser røv til publikum, så viser hun religionen lort, siger en 16-årig Ishøj-dreng, der ønsker at være anonym.

Kultur - ikke religion

Men ifølge Manu Sareen, integrationskonsulent og medlem af Københavns Borgerrepræsentation for de Radikale, er det et misforstået billede.

- Det kan godt være, at de unge selv siger, at det har noget at gøre med religion, men det holder ikke, siger han til berlingske.dk.

- Mange af de unge tror, de ved en masse om islam. De bruger islam som en religiøs identitetsmarkør, men de ved i virkeligheden ikke særligt meget om religionen, forklarer han.

Med sit kendskab til området, vurderer Manu Sareen, at æggekastene er et symptom på, at nogle unge med minoritetsbaggrund står midt i en kulturel radikalisering.

Udstiller egen nedtur

De pågældende unge har det svært i skolen, har svært ved at få et job, og det går ikke med damerne. Og så søger de tilbage til en slags rødder i en anden kultur, siger han.

- Mange får en rigid tilgang til deres egen kultur ind med modermælken. For eksempel i forhold til kønsopfattelserne og tilgangen til ligestilling, siger Manu Sareen.

Han påpeger samtidig, at de unges forbilleder er deres forældre, og når deres forældre bliver stødt over bar hud i musikvideoer, smitter det af på de unge selv.

- Så hader de pludselig Medina. Det er jo et udtryk for, at de ikke har nogen muligheder selv. Så er der en pige, der står på en scene og har succes, og det udstiller deres egen nedtur. Alle vil gerne være noget stort, også ude i de såkaldte ghettoer, siger Manu Sareen.

Naser Khader uenig

Den konservative folketingspolitiker, Naser Khader, tror dog ikke på Manu Sareens forklaring om social marginalisering.

- Selvfølgelig har det her noget med religionen at gøre. Det handler om sammenkædningen mellem Medinas navn, påklædning og den hellige by, hvor Muhammed ligger begravet, siger politikeren, der selv må leve under livvagters beskyttelse på grund af trusler fra yderligtgående grupper.

Naser Khader påpeger iøvrigt, at hiphop-gruppen Outlandish tidligere har spillet samme sted i Ishøj - uden at blive overdynget med æg.

Profeten Muhammed døde i år 632 og blev begravet i Medina. Det var også her, at islam endeligt udvikledes til en selvstændig religion.

Der findes 137 danskere med navnet Medina.