Mediechefer: DR har godt af slankekur

Flere chefredaktører på danske aviser erklærer sig enige i Dansk Folkepartis forslag om at spare 25 procent DR's budget - men politikere skal ikke blande sig i DR's sendeflader, lyder det.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Dansk Folkeparti vil beskære DR’s årlige budget med 25 procent gennem en årrække på fem år. Sådan lød budskabet i en kronik i Berlingske fredag, hvor partiet også rettede direkte kritik mod nogle af DR’s programmer.

DF mener, at DR producerer for meget underholdning og for lidt public service. I forslaget lyder det, at P3 skal spille dansk musik halvdelen af tiden og desuden udliciteres, DR3 skal kun eksistere på nettet, P7 skal lukkes og børnekanalerne DR Ultra og DR Ramasjang flettes sammen til én kanal under navnet DR Junior. Derudover skal direktørlønninger nedsættes og flere af DR’s redaktioner flyttes til provinsen.

Ikke overraskende erklærer DR, at nedskæringerne vil få store demokratiske konsekvenser, men i medielandskabet tegner sig et andet billede.

Lotte Folke Kaarsholm, der er konstitueret ansvarshavende chefredaktør på Information, er ikke sikker på, at det præcis er 25 procent, der skal skæres ned, men hun ser gode hensigter i store dele af forslaget.

»Jeg synes, der er nogle gode tanker i kronikken. Grundlæggende er det rigtigt set, at DR ikke skal opføre sig som en privat aktør med en masse offentlige støttekroner i ryggen. DR skal eksempelvis ikke lave radio, der lyder som andre kommercielle radiostationer,« siger hun.

Ekstra Bladets chefredaktør, Karen Bro, mener at DR er blevet uigennemskueligt og at huset kunne have godt af en slankning.

»Jeg synes, det er en meget stor mastodont, der kunne have godt af at komme lidt på kur,« siger hun.

DR har samlet set 3318 medarbejdere, har seks tv-kanaler og otte radiokanaler.

»DR er noget, vi alle forholder os til. Vi betaler jo alle mange penge i licens, men jeg synes, det er helt ved siden af, når politikere vil ind at bestemme, hvilke programmer, der skal køre. Armslængdeprincippet har vi af en grund, og det skal vi fastholde,« siger hun.

Formand advarer

Armslængdeprincippet er blevet forkortet til noget, der minder om en bullen tommelfinger. Sådan skriver formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge på sin Facebook. Han mener, at DR fungerer fint.

»I Danmark har vi det princip, at politikerne fastlægger nogle rammer, og så lader man det være op til et nævn, en fond eller en bestyrelse at udfylde rammerne. Politikerne skal ikke bestemme, hvilke programmer der skal væk, og hvilke der skal fastholdes. Det må være op til Danmarks Radios bestyrelse,« siger han til Ritzau.

Ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Tidende, Tom Jensen, vil ikke kommentere på det konkrete forslag.

»DR’s størrelse betyder noget for de andre private medier. I gamle dage lavede DR radio og TV, men nu er konkurrencen mellem DR og private medier anderledes påtrængende,« siger han.

Ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, samt administrerende direktør på TV2, Merete Eldrup, har ingen kommentarer.