Medie: Vikarbureau blacklister medlemmer af fagforeninger

Det internationale vikarbureau Atlanco Rimec blacklister østarbejdere, der organiserer sig i en fagforening, så de dermed ikke får mulighed for at arbejde på blandt andet det danske metrobyggeri. Copenhagen Metro Group tager afstand.

»Nej. Samarbejder med fagforening« og »Vender folk mod firmaet med fagforeningsaktivitet«. Sådan kan man læse i det internationale vikarbureaus Atlanco Rimecs register over østarbejdere, de har haft ansat inden for de seneste år. Registret benytter bureauet sig af for ikke i fremtiden at hyre en arbejder, der er medlem af en fagforening, afslører DR mandag i en ny dokumentar.

Atlanco Rimecs leverer arbejdskraft til europæiske og danske byggerier. Blandt andet bruger hovedentreprenøren ved det københavnske metrobyggeri, Copenhagen Metro Group (CMT), vikarbureauet som underleverandør af byggeriarbejdere, og her tager kommunikationschef Jens Munch afstand fra Atlanco Rimecs metoder.

»Det er da fuldstændig uacceptabelt at tage den slags metoder i brug, det skal der ikke herske tvivl om,« siger han til dr.dk.

Han understreger dog samtidig, at han ikke har set den dokumentation på Atlanco Rimecs metoder, som fremgår af den DR dokumentar, der mandag aften løber over skærmen. Samtidig mener han ikke, at vikarbureauet har brudt den kontrakt, de har med CMT på metrobyggeriet ved at ekskludere bestemte arbejdere fra et job hos bureauet.

»At Atlanco ifølge DRs dokumentation har brudt dansk lovgivning på andre projekter er ikke ens betydende med, at de har brudt kontrakten eller gældende dansk lovgivning i forbindelse med byggeriet af Cityringen. Men det er klart, at skulle det ske, så vil vi tage det meget alvorligt, og så vil vi tage de nødvendige skridt,« siger Jens Munch.

Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv er meget klar i spyttet, når det kommer til, hvad de mener om det internationale vikarbureaus metoder.

»Vi har aldrig hørt om, at noget dansk vikarbureau har gjort noget lignende. Det er meget langt fra en dansk arbejdsmarkedstradition og er naturligvis noget, vi som branche kun kan tage kraftigt afstand fra,« siger sekretariatschef Jakob Tietge i en pressemeddelelse.

Vikarbureauernes Brancheforening kender ikke til det kritiserede vikarbureau, da det ikke er autoriseret gennem dem, og opfordrer til, at man ikke benytter dem, så længe de ikke er autoriseret.

»Vi kan kun opfordre til, at kunderne og vikarerne samarbejder med autoriserede vikarbureauer, hvis man skal undgå disse uheldige sager. Det er en ekstra sikkerhed for alle parter,« siger Jakob Tietge.

Atlanco Rimecs Chief Financial Officer skriver i en mail til DR, at der ikke er noget usædvanligt eller forkert ved firmaets registrering af medarbejderne, og at firmaet ikke bruger registret til at fravælge arbejdere, der er medlem af en fagforening.