Medie: Terrorsigtet dansker, der skød til måls efter Anders Fogh, er på vej hjem fra Tyrkiet

Ahmed Salem El-Haj har erkendt, at han på sin rejse til Syrien endte hos Islamisk Stat. I dag sidder han i kørestol, hårdt såret efter et bombeangreb.

Ahmed Salem El-Haj (nummer to fra venstre) var blandt de fire bevæbnede mænd, der på en video i 2013 optaget i Syrien skød til måls efter billeder af en række danske personligheder. El-Haj rejste i 2012 og har erkendt, at han endte hos Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Framegrab / Youtube

Han blev kendt herhjemme, da han i 2013 på en video sammen med tre andre kjortelklædte mænd fra Danmark bevæbnet med AK47-angrebsrifler skød til måls efter billeder af blandt andre Muhammed-tegner Kurt Westergaard, Anders Fogh Rasmussen (V) og Naser Khader (K) på en bakke et sted i Syrien.

Nu er han på vej til Danmark, skriver Weekendavisen.

Angiveligt blev Ahmed Salem El-Haj sidste år løsladt efter at have afsonet en tyrkisk dom, og siden har han angiveligt opholdt sig på et tyrkisk udrejsecenter.

I Danmark venter ham endnu en retssag.

Ahmed El-Hajs søster har endnu ikke fået hjemsendelsen bekræftet. Til Berlingske siger hun:

»Jeg er i chok. Vi har kæmpet for det her i over to år, men de danske myndigheder har ikke været til nogen hjælp. Vi har ikke hørt fra advokaten endnu, men hvis det er rigtigt, er vi meget glade.«

Den 28-årige Ahmed Salem El-Haj har været internationalt efterlyst af dansk politi, efter at han i 2014 i Københavns Byret blev fængslet in absentia – det vil sige uden at være til stede.

Han er sigtet efter straffelovens paragraf 114 om terrorisme og paragraf 136 om at tilskynde til en forbrydelse ved at skyde til måls efter billederne af danske personligheder på den førnævnte video.

Ahmed Salem El-Haj er født og opvokset i Gellerupparken ved Aarhus, og ifølge Weekendavisen kom han hos Muslimsk Ungdoms Center (MUC).

MUC holdt dengang til i Grimhøjvej-moskeen, som ifølge danske myndigheder var medvirkende til, at et forholdsvist stort antal personer fra Aarhus-området rejste til krigszonerne i Syrien.

Heriblandt også Ahmed Salem El-Haj, som udrejste i februar 2013.

Weekendavisen interviewede El-Haj i foråret 2019 på en telefonforbindelse fra Tyrkiet, hvor han uden at gå i nærmere detaljer bekræftede, at han under sin rejse endte hos Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Og det fortryder han, fortalte han til Weekendavisen, ligesom han forklarede, at han blev presset til at lave propagandavideoen.

»Jeg har ikke noget imod Danmark. De personer, der optræder på billederne, har fremmet racisme, men jeg skabte mere racisme ved at gå ned på deres niveau. Det var dumt,« siger han til Weekendavisen.

I videoen kan man se billederne af de personer, som de fire mænd skød efter: Morten Storm, Lars Hedegaard, Naser Khader, Ahmed Akkari, Anders Fogh Rasmussen og Kurt Westergard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump fra YouTube.

Ifølge flere medier blev Ahmed Salem El-Haj hårdt såret under et bombeangreb, og i dag sidder han i kørestol. Angiveligt har han brug for operationer i ben, hofte og ryg, for igen at kunne komme til at gå.

Radio 24syv talte sidste år med El-Hajs søster, som opfordrede myndighederne til at hente ham hjem til Danmark.

»Han er dansk statsborger, og han burde være hjemme nu. Hvis han havde heddet Rasmus, havde han været hjemme. Men der sker nærmest ingenting. Han vil gerne hjem, og vi vil gerne have ham hjem, selv om det betyder, at han bliver dømt. Han har ret til at blive retsforfulgt i Danmark ligesom alle andre statsborgere, der begår fejl. Og han har så alvorligt brug for lægehjælp. Det er ikke menneskeligt at lade ham sidde og rådne op under de forhold, han sidder under nu,« sagde hun sidste år til Radio 24syv.

Den dom, Ahmed Salem El-Haj, i sidste uge blev løsladt efter at have afsonet i Tyrkiet, var angiveligt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Det sagde hans danske advokat, Michael Juul Eriksen, til Weekendavisen i april. Ifølge advokaten kan det få betydning for den danske retssag mod ham.

»Man kan ikke få en dobbeltstraf for den samme forbrydelse, så han burde ikke blive tiltalt for den samme forbrydelse herhjemme, men det kan være, at de sigter ham for noget andet,« sagde Michael Juul Eriksen til Weekendavisen.

Ahmed Salem El-Haj blev i Syrien gift med en syrisk kvinde, og parret har to børn sammen.

De tre andre mænd fra propagandavideoen er meldt dræbt i krigszonerne i Syrien og Irak. En af dem var kendt som Abu Khattab fra Kaldet til Islam, en islamistisk gruppe i København, der opfordrede danske muslimer til at rejse ned til krigen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra advokat Michael Juul Eriksen.