Medie: Styrelse blev advaret om hård behandling af asylbørn på Langeland allerede i 2014

Udlændingestyrelsen fik i december 2014 besked om hård behandling af asylbørn på Langeland ifølge Radio24syv.

Tullebølle Asylcenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rudkøbing. Allerede for to år siden blev Udlændingestyrelsen gjort opmærksom på, at der var problemer på et af Langeland Kommunes asylcentre.

Det oplyser Radio24syv.

I december 2014 blev styrelsen således advaret om en "særdeles hårdhændet behandling af asylbørnene på Langeland".

Oplysningen fik Udlændingestyrelsen til at foretage et telefonopkald til Langeland Kommune. Men ifølge Radio24syv afviste kommunen problemerne, og sagen blev derefter lagt til side.

Det var Dansk Flygtningehjælps afdelingschef Eva Singer, der gjorde opmærksom på de angiveligt kritisable forhold på asylcentret Børnecenter Lindelse. Det fremgår af en aktindsigt, som Radio24syv har fået.

- Vi får besked fra vores ansatte og fra børnene om, at der er noget galt. Børnene bliver vækket med koldt vand, mens der er meldinger om selvmordstruede børn, siger Eva Singer til radiostationen.

- Der er også alvorlige bekymringer fra lærerne på den skole, hvor asylbørnene går, fortæller hun.

Først halvandet år efter, at Udlændingestyrelsen i december 2014 modtog Dansk Flygtningehjælps henvendelse, foretog styrelsen et egentligt tilsyn.

- Udlændingestyrelsen fulgte på daværende tidspunkt op på henvendelsen og fik en tilbagemelding fra Langeland Kommune, som ikke var enig i opfattelsen af sagen og ikke fandt, at der var grundlag for bekymringen, skriver kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen til Radio24syv.

- Udlændingestyrelsen (?) inddrog henvendelsen i et efterfølgende tilsyn med børnecenter Tullebølle i juli 2016, forklarer han.

Langeland Kommune har drevet flere centre for uledsagede, mindreårige asylansøgere. Centrene er dog ikke længere i drift.

Først blev Børnecenter Tullebølle lukket, og i slutningen af november blev yderligere tre centre for uledsagede asylbørn lukket.

Det skete efter adskillige problemer på især Børnecenter Tullebølle, som for alvor kom i mediernes søgelys i sommeren 2016.

Til Radio24Syv siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun vil sætte sig "godt ind i" sagen om Udlændingestyrelsens reaktion.

- De indberetninger, der kommer, skal man selvfølgelig tage alvorligt, siger hun.

/ritzau/