Medie: Russisk TV-station manipulerer i indslag om Danmark

Et russisk TV-indslag om Danmark får kritik fra politikere og andre medvirkende, der føler sig groft manipuleret. Indslaget er »en politisk brik«, forklarer ekspert. Forsvarsministeren er bekymret.

Arkivbillede. NTV fortæller i indslaget, at gaderne på Bornholm ligger øde, fordi folk er bange for Rusland, og at politikerne på Christiansborg pjækker, når der skal stemmes for at øge forsvarsbudgettet. Her er Allinge dog pakket med mennesker under Folkemødet 2017. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere medvirkende i et russisk TV-indslag om Danmark føler sig groft fejlciteret. Det kan Radio24syv fortælle. Indslaget, der blev bragt på den statskontrollerede station NTV i sidste uge, handler om danskernes frygt for Rusland og den nye radiomast, som Forsvarets Efterretningstjeneste har opført på Bornholm.

De to tidligere ministre Nick Hækkerup (S) og Mogens Lykketoft (S) medvirker begge i indslaget og føler sig misbrugt til »russisk propaganda«, siger de til Radio24syv efter at have set indslaget med en dansk oversættelse.

»Hele indslaget er én stor manipulation med løgnehistorier, der desværre er typisk for nutidens ensrettede propagandapolitik. Det var forudsætningen, at vi skulle citeres meningsfyldt og forklare, hvad vi mente. Det er ikke sket,« siger tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft.

»Det russiske publikum må helt åbenbart ikke få at vide, hvorfor vi er bange for Putins aggressive og uforudsigelige politik,« fortsætter han.

Som optakt til indslaget siger studieværten fra NTV:

»Det anti-russiske hysteri har nået et så højt niveau, at de danske myndigheder har besluttet at bygge et tårn til at overvåge Rusland.«

NTV fortæller desuden i indslaget, at gaderne på Bornholm ligger øde, fordi folk er bange for Rusland, og at politikerne på Christiansborg pjækker, når der skal stemmes for at øge forsvarsbudgettet.

Se NTV-indslaget her (indslaget om Bornholm begynder efter ca. 50 sekunder):

Tidligere forsvarsminister og nuværende udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) er træt af, han lod sig interviewe af NTV:

»Mit udsagn i den russisksprogede udsendelse svarer slet ikke til det budskab, jeg gav dem. Jeg sidder tilbage med en følelse af fake news, bevidst misbrug og måske endda direkte forkert oversættelse,« siger han til Radio24syv.

NTV taler i indslaget med flere lokale bornholmere: en af dem er Michael Møller, som ejer Bornholmertårnet i Dueodde, der huser en udstilling om den kolde krig. Journalisten siger i indslaget, at Michael Møller ikke er bange for Rusland, og at øens indbyggere derfor opfatter ham som en russisk agent.

Men efter Radio24syv har præsenteret Michael Møller for en oversættelse til dansk, føler han sig groft fejlciteret af det russiske stats-TV.

»Jeg kan se, at jeg er blevet citeret for at sige en masse ting, som jeg ikke har sagt. Det er helt sikkert. De er velkomne til at komme igen, så vi kan snakke om tingene,« siger Michael Møller til Radio24syv.

NTV-journalisterne bruger i indslaget et billede af den TV 2-vejrstation, der sidder i toppen af Bornholmertårnet, men påstår, at det er et overvågningskamera, som sidder ved den nye radiomast i Østermarie.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel ser det russiske indslag som en brik i et større politisk spil.

»Indslaget er tiltænkt det russiske folk. Det er meningen, at det skal vise russerne, at resten af verden ikke kan lide dem og er bange for dem,« siger Flemming Splidsboel.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke overrasket over den slags indslag fra russiske medier, men han er bekymret for udviklingen.

»Vi kan måske grine af det i Danmark, men andre, der ser udsendelsen, vil tro, at det er et rigtigt billede af Danmark. Det er kampagner, der bevidst prøver at undergrave vores samfund og tilliden til vores systemer. Det er noget, vi skal tage seriøst og være opmærksomme på,« skriver han i en mail til Radio24syv.

En person, der i indslaget bliver præsenteret som »Mads Bernt, der bor på øen«, fortæller, at danskerne er blevet tvunget med i NATO og nu skal gøre alt, hvad Storbritannien og USA siger. Det er ikke lykkedes Radio24syv at opspore den pågældende mand, der bliver interviewet i Bornholmertårnet. Dog husker en af de ansatte i Bornholmertårnet ham som tysk turist og ikke en lokal bornholmer.

Det er ikke muligt at høre, hvad de lokale siger i indslaget, da deres stemmer er fjernet og erstattet af russisk tale.

I indslaget bliver det desuden oplyst, at folk på Bornholm er fornærmede over den russiske besættelse efter Anden Verdenskrig, men at folk på Bornholm stadig taler russisk.

NTV interviewer også bornholmeren Jacob Jensen, mens han sidder i sin traktor. Han mener, som den eneste, Radio24syv har talt med, at han er blevet nogenlunde korrekt citeret. Dog mener han ikke, at han har sagt, at han vil »skide på«, at den nye radiomast er opført lige ved siden af hans maskinforretning.

NTV er ikke vendt tilbage på Radio24syvs henvendelser.