Medie: Regeringen vil sætte 40 procent af TV 2 til salg og skære i 24Syv i nyt medieudspil

Regeringen vil sætte 40 procent af TV 2 til salg, erfarer TV 2 News. Samtidig vil regeringen ifølge TV 2 skære en tredjedel af Radio 24Syvs budget og oprette en Public Service-pulje på omkring 200 millioner.

Arkiv: Regeringen vil sætte 40 procent af TV2 til salg, erfarer TV2 News. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringen vil sætte 40 procent af TV 2 salg, skære en tredjedel af Radio 24Syvs budget og oprette en Public Service-pulje på omkring 200 millioner kroner, erfarer TV 2 News.

Det sker forud for, at kulturminister Mette Bock (LA) torsdag kl 13.00 fremlægger et nyt medieforlig på vegne af regeringen.

TV 2 erfarer fire punkter i torsdagens udspil:

Radio 24Syv skal ifølge mediet skæres med en tredjedel over fem år.

Derudover skal 40 procent af TV 2 sættes til salg, mens TV 2 regionerne skal spare to procent om året.

Men det er ikke kun besparelser, regeringen har i ærmet, lyder det fra TV 2.

Regeringen vil nemlig oprette en ny Public Service-pulje på omkring 200 millioner kroner. Puljen er i dag på 35 millioner kroner.

Det fjerde punkt, som mediet skulle kende til, har tidligere været fremlagt. Det handler således om, at der skal skæres 20 procent i Danmarks Radio. Af de 20 procent vil langt størstedelen - 15 procent - blive brugt til at finansiere omlægningen af medielicensen, skriver TV 2. Før påske kom det frem, at medielicensen afskaffes og fremover skal opkræves over skatten.

I januar sagde medieordfører Britt Bager (V) til MediaWatch, at regeringens mål var at sælge 49 procent af TV 2.

Hvis udspillet bliver til virkelighed, håber Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov, at hans radiostation får lov at tjene sine egne penge.

- Vi har selv bedt om at få nogle frihedsgrader, så vi dels kan skabe nogle indtægter og dels kan genudsende mere. Så det kommer meget an på, hvad der står i udspillet, siger han til ritzau.

- Men hvis det er 33 procent blankt, så er det virkelig meget. Vi har en række faste omkostninger. Det koster at sende på FM og DAB. Det koster husleje uanset, hvor meget vi sender. Så det vil være meget dramatisk.

Når direktøren taler om frihedsgrader, henviser han til de betingelser, der stilles for den pose penge, som staten giver til Radio24syv. Herunder er der en række krav om, hvad radiostationen må og ikke må.

Såfremt stationen skal overleve med en besparelse på en tredjedel, ønsker Jørgen Ramskov derfor, at det bliver tilladt for radiostationen at tjene penge på forskellig vis.

- Det kunne vi gøre ved at lave betalingsmure på nogle af vores arkivprogrammer. Det kunne vi gøre ved at arbejde mere struktureret med sponsorater, siger han.

- Vi kunne også gøre det ved at arbejde med reklamer, men det er et koncept, der er vanskeligt i Danmark og i forhold til taleradio.

Han peger også på andre greb, der kan gøre det muligt at overleve en eventuel besparelse på 33 procent. Det ene er en lempelse af kravet om originalt indhold, der lægger et loft på mængden af genudsendelser.

Derudover peger han på, at man kan forestille sig, at Radio24syv ikke skal sende på både FM- og DAB-radio.

Der er dog ingen fremtid for Radio24syv under de nuværende vilkår, med en tildeling der er en tredjedel mindre.

- Hvis det er på de samme vilkår som i dag men for 33 procent mindre, så kan radioen ikke overleve. Og det tror jeg ikke, at der er nogen, der kan lave radio for, siger Jørgen Ramskov.