Medie: Over 500 elever er taget ud af dansk-tyrkiske skoler

14 danske friskoler er blevet udråbt som tilhængere af den tyrkiske Gülen-bevægelse, og det har fået adskillige forældre til at hive deres børn ud af skolerne. Det viser en rundringning foretaget af DR Nyheder.

Over 500 elever har siden skolestart meldt sig ud af 14 friskoler, fordi skolerne er blevet udråbt som tilhængere af den tyrkiske Gülen-bevægelse. Hay skolen i Københavns sydhavnskvarter er en af de 14 skoler. Den er en privatskole udelukkende med tyrkiske elever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

505 elever.

Så mange elever har 14 danske friskoler mistet siden skolestart. Det viser en rundringning, som DR Nyheder har lavet.

De 14 friskoler er blevet udråbt som terrorskoler af den tyrkiske regering, fordi de angiveligt støtter Gülen-bevægelse, som beskyldes for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet 15. juli. En liste over de 14 skoler florerer på sociale medier.

I midten af august lavede TV2 en lignende rundringning, hvor antallet af udmeldninger på dansk-tyrkiske friskoler var 366, men tallet er altså kun steget siden følge DR.

To af de 14 skoleledere afviser over for DR Nyheder, at deres friskoler støtter Fethullah Gülen. Den muslimske præst, som ifølge Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan stod bag kupforsøget sammen med sine tilhængere.

Skolelederne mener, at forældrene bliver presset af andre med tyrkisk baggrund til at fjerne deres børn fra skolerne. Argumentet er, at hvis ikke forældrene gør det, bliver de anset for at være Gülen-tilhængere, og det kan have konsekvenser.

»Forældrene, der har børn gående på skolen, får opringninger fra folk, der siger, at der kan ske deres børn noget. De siger, at de er bange for, at deres pas bliver inddraget, hvis de rejser til Tyrkiet og så videre. Og jeg kan jo ikke love dem, at det ikke sker,« siger skoleleder på Østerbro Privatskole, Cömert Kucukakin, til DR Nyheder.

Friskoleforening kræver politisk handling

De mange udmeldinger har fået Dansk Friskoleforening til at kræve politisk handling.

Formanden for friskoleforeningen, Peter Bendix, er særligt bekymret for den danske ret til frit skolevalg.

»Når forældre bliver truet til at tage deres børn ud af bestemte skoler, så overholdes loven om frit skolevalg ikke. Det er politikernes ansvar at sørge for, at det ikke sker,« siger Peter Bendix til DR Nyheder.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer til at holde konflikten hjemme i Tyrkiet.