Medie: Københavnernes penge er blevet investeret i atomvåben

Ved en fejl har Nordea investeret penge fra Københavns Kommune i et selskab, som kommunen har blacklistet, fordi det er med til at producere atomvåben.

Casper von Koskull, CEO i Nordea bank. Arkivbillede / Janerik HENRIKSSON / Sweden OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: JANERIK HENRIKSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnske skatteborgers penge er blevet investeret i et selskab, der producerer atomvåben.

Det viser en gennemgang, som Finans har foretaget af de selskaber, som Københavns Kommune har investeret i.

Der er tale om en fejl, som er begået af Nordea, der er kapitalforvalter for hovedstadskommunen og dermed en bank, som Københavns Kommune bruger til at styre sine investeringer. Det er altså ikke administrationen i kommunen, der har begået miseren.

Ifølge den oversigt, som Finans har set, blev der omkring årsskiftet investeret 800.000 kroner af de kommunale midler i selskabet Honeywell International, der blandt andet producerer elementer til atomvåben.

Københavns Kommune har ellers udarbejdet en liste over virksomheder, som kommunen ikke vil investere i, og på den liste har den amerikanske virksomhed stået i flere år på grund af selskabets involvering i produktion af atomvåben.

»Jeg håber, det er sidste gang, at det har fundet sted. Der skal være styr på kommunens investeringer, når der er blevet lavet udførlige eksklusionslister,« siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) til Finans.

Direktør i Nordea Invest Eric Pedersen betegner over for mediet episoden som »en fejl«, som banken siden har rettet op på. Episoden skulle være sket i forbindelse med en opgradering af Nordeas it-systemer.