Medie: Forsvarsministeriet stopper militære chefers deltagelse i konference

Planen var, at militære chefer i Forsvaret skulle holde oplæg på en sikkerhedspolitisk konference på Christiansborg. Men ifølge forsvarsmediet Olfi kan forsvarsministeren ikke deltage, og det sætter en stopper for de militære chefers oplæg. Det skyldes regler bestemt centralt i Statsministeriet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ifølge forsvarsmediet Olfi ikke tillade, at militære chefer holder oplæg ved en kommende konference. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag skal organisationen Folk & Sikkerhed afholde en årlig sikkerhedspolitisk konference på Christiansborg i samarbejde med Folketingets Forsvarsudvalg. Her skulle militære chefer i Forsvaret holde oplæg, men det kommer ikke til at ske alligevel, skriver forsvarsmediet Olfi.

Årsagen er ifølge mediet, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke kan deltage i konferencen, og det sætter dermed en stopper for de militære chefers oplæg. Det skyldes ifølge Forsvarsministeriets presseafdeling en regelsæt, der har ophav i Statsministeriet.

Forsvarsministeriets presseafdeling peger på et svar fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen til Folketinget, hvori han skriver, at det er »regeringens principielle holdning«, at »embedsmænd ikke bør deltage i høringer og møder mv. i regi af Folketinget uden ministerens samtidige tilstedeværelse«.

Svaret omtaler embedsmænd og ikke specifikt militært ansatte chefer, men den pågældende praksis er ifølge Forsvarsministeriet »bredt gældende på tværs af alle ministerier«.

Olfi henviser til en e-mail sendt til forsvarsudvalgets sekretær fra Folk & Sikkerheds sekretariatsleder.

I e-mailen står, at den planlagte paneldebat udgår, da Forsvarsministeriet for nylig informerede om, »at det ønskede Forsvarsministeriet ikke«.

Hvad ledende skikkelser i Forsvaret må og ikke må var i starten af året genstand for stor debat.

Sagen om »styrelseschefen«

Debatten opstod, efter at Danmark 1. december 2020 fik en ny forsvarschef, generalløjtnant Flemming Lentfer.

Det ville nyhedsbureauet Ritzau gerne dække og søgte et interview med den nye forsvarschef. Men interviewet endte eksplosivt.

Ifølge Ritzau insisterede forsvarsminister Trine Bramsen på at være med under interviewet og svarede på spørgsmål henvendt til forsvarschefen. Ifølge Ritzau rejste Trine Bramsen sig på et tidspunkt og gik i vrede fra sit kontor.

I et efterfølgende telefonnotat fra Forsvarskommandoen, som Berlingske i januar omtalte, satte en pressemedarbejder i Forsvarsministeriet ord på interviewsituationen:

»Forsvarsministeriet orienterede, at journalisten ikke havde stillet spørgsmål til ministeren, hvilket resulterede i en trykket stemning under interviewet,« lød det i notatet.

Pludselig blussede en debat op om, hvilke beføjelser ledende figurer i Forsvaret har til selvstændigt at udtale sig uden en blåstempling fra fagministeriet. Og forargelsen internt i Forsvaret blev ikke mindre af, at Trine Bramsen ved flere efterfølgende lejligheder omtalte forsvarschefen som en »styrelseschef« – en titulering, som ikke teknisk set er forkert, men som flere soldater og officerer mente groft underkender forsvarschefens egentlige rolle.

Ministerium peger på tidligere regering

I en opfølgende artikel til Olfis historie om de nu skrinlagte oplæg fra de militære chefer udtaler en række forsvarsordførere kritik, da de mener, at det netop minder om den tidligere sag.

I et svar til Olfi skriver Forsvarsministeriets pressechef, at »den konkrete sag er vurderet efter de rammer for embedsmænds deltagelse i møder og oplæg, som også har været gældende under tidligere regeringer og ministre«, og at det er regeringens holdning, at embedsmænd kun deltager side om side med den ansvarlige minister.

Berlingske har bedt Forsvarsministeriet om at redegøre for, hvilke retningslinjer der forhindrer militære chefer i at holde oplæg på Christiansborg uden ministerens tilstedeværelse. Ministeriets presseafdeling peger på et svar fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen til Folketinget, hvori han skriver, at det er »regeringens principielle holdning«, at »embedsmænd ikke bør deltage i høringer og møder mv. i regi af Folketinget uden ministerens samtidige tilstedeværelse«.

Svaret omtaler embedsmænd og ikke specifikt militært ansatte chefer, men den pågældende praksis er ifølge Forsvarsministeriet »bredt gældende på tværs af alle ministerier«.

Artiklen er opdateret med en ny rubrik og en præcisering af, at det er regler fra Statsministeriet som er gældende i sagen.