Medie: Danmark forpurrede kinesisk køb af flådebase i Grønland

I sidste uge besluttede partierne bag forsvarsforliget at puste nyt liv i en ellers forladt flådebase i Grønland - angiveligt for at forhindre, at flådebasen kom på kinesiske hænder.

Forsvaret genopliver den hendøende Flådestation Grønnedal i Arsuk Fjord i Sydvestgrønland. Scanpix/Kirsten Petersen Fold sammen
Læs mere

Den officielle udlægning af beslutningen om igen at tage flådebasen Grønnedal i Arsuk-fjorden i brug er, at den skal bruges til »øvelses- og uddannelsesformål«.

Det fremgår af aftalen om Danmarks fremtidige opgaver i Arktis, som partierne bag forsvarsforliget i sidste uge blev enige om.

Men ifølge netmediet Defencewatch er det ikke hele sandheden. Her fortæller fem anonyme kilder, at gen-aktiveringen af flådebasen først og fremmest handler om risikoen for, at marinestationen kunne havne på kinesiske hænder.

Forsvaret forlod flådebasen i september 2014 og satte gang i et udbud om at afhænde den. Efter sparsom interesse fra potentielle købere fattede et kinesisk firma ifølge Defencewatch interesse, hvilket angiveligt fik den danske stat til at reagere - og ombestemme sig.

Grønnedal blev oprindeligt bygget af amerikanerne i 1942 for at bevogte kryolitminen i Ivittuut. Og den nye interesse for igen at bruge den nedslidte base, der på grønlandsk hedder Kangilinnguit, er ifølge den politiske aftale i forsvarsforliget et led i det generelt øgede fokus på Grønland og det arktiske område, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

En af de fem anonyme kilder til historien om den alternative forklaring siger imidlertid til Defencewatch, at regeringen forsøger at undgå at lægge sig ud med den kinesiske regering og selvstyret på Grønland.

Forsvarsministeriet vil over for Berlingske ikke kommentere historien.