Medie: Advokat købte dyr halskæde til indsat – regningen kan ende hos skatteyderne

En halskæde med dødningehoved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik refner

Hvor langt må en advokat gå i et forsøg på at gøre sin klient glad? Det spørgsmål rejser sig nu, efter at Radio 24syv kan fortælle, at en forsvarsadvokat har købt en dyr halskæde til en klient – og at regningen muligvis er endt hos skatteyderne.

Sagen tog fart, da en indsat, Mohammed, som Radio 24syv har talt med, bad forsvarsadvokaten Ole Bjørn Christensen fra Advokaterne Strandvejen om at indkøbe en nærmere bestemt halskæde til ham.

»Han spurgte, hvad halskæden kostede. Jeg sagde 10.000 kroner. Og så sagde han bare »ja«. Han tænkte ikke engang over det. Jeg har ikke selv betalt en krone for den,« siger Mohammed til Radio 24syv.

I stedet mener Mohammed, at Ole Bjørn Christensen har skrevet halskædens pris ind som en del af den uspecificerede regning, Mohammed modtog efter dommen. Det afviser forsvarsadvokaten, der fortæller, at han derimod fik pengene retur fra Mohammed bror.

»Han (Mohammed, red.) beder mig købe en halskæde til ham, som han kan give til sin kæreste. Selvfølgelig vil jeg da det. Den skulle bestilles på nettet, og det havde han jo ikke selv adgang til,« forklarer Ole Bjørn Christensen til Radio24syv. Det var derimod ikke for at fastholde Mohammed som klient, understreger advokaten.

Ifølge 24syv har advokaten ikke ønsket at fremlægge dokumentation for, at han efterfølgende modtog pengene fra Mohammeds bror. Broderen afviser at have overført penge til advokaten.

Kan ende hos skatteyderne

Ifølge Mohammed var det udelukkende økonomiske hensyn, der fik advokaten til at købe halskæden.

»Advokaten gjorde det ikke, fordi han godt kan lide mig og mine brune øjne: Han gjorde det, fordi han vidste, at han kunne få det dobbelte tilbage ved at beholde min sag,« forklarer Mohammed til Radio24syv.

Det bliver dog næppe Mohammed selv, der kommer til at betale regningen. Ifølge 24syv har Mohammed ingen intentioner om nogensinde at betale sagens omkostninger, der løb op i 600.000 kroner. Dermed ser skatteyderne ifølge 24syv ud til at hænge på både sagens omkostninger – og udgifterne til halskæden.

En beskikket advokat betales i første omgang af staten. Hvis den tiltalte frikendes i retten, tilfalder omkostningerne det offentlige. Bliver advokatens klient dømt, er det derimod klienten, der skal betale omkostningerne. Når Mohammed og andre i samme situation så afviser at betale, er det staten, der hænger på omkostningerne. Og dermed kan det så også ende med at være skatteyderne, der har betalt for halskæden.

Uetisk eller ulovligt

Ifølge formanden i strafferetsudvalget under Advokatrådet, Sysette Vinding Kruse, er det problematisk, at Ole Bjørn Christensen har købt en halskæde til en klient – også selv om advokaten efterfølgende har modtaget penge for halskæden fra sin klients bror. Dog, tilføjer Sysette Vinding Kruse, så kan den detalje være hele forskellen på, om advokaten har handlet uetisk eller ulovligt.

»Hvis man gør sådan noget (indirekte skriver halskædens pris ind som en del af den samlede regning, red.) så er det ikke bare advokatuetisk, så er det også bedrageri, og så skal han jo straffes,« siger Sysette Vinding Kruse til Radio24syv.

Sagen følger efter, at Radio24syv tidligere på ugen kunne fortælle, at advokater uddeler huer og hættetrøjer til kriminelle for at hverve dem som klienter.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Ole Bjørn Christensen til sagen, men dette har desværre ikke været muligt.