Medie: 28-årig københavner var i kontakt med mænd bag Paris-angreb

Da gerningsmænd bag angreb i Paris var i Frankrigs hovedstad, havde de ifølge Politiken kontakt til dansker.

En 28-årig mand fra Nørrebro i København var angiveligt i kontakt med mænd bag Paris-angreb i dagene op til blodsudgydelserne. Dermed er han efter alt at dømme den hidtil højst placerede dansker i bevægelsen, skriver Politiken. Genrefoto Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 28-årig maskinmester og tidligere mentor fra Nørrebro i København er tilsyneladende den hidtil højst placerede dansker i Islamisk Stat (IS).

Det skriver Politiken på baggrund af oplysninger om, at han har haft forbindelse til mindst to af de gerningsmænd fra den ekstremistiske bevægelse, som i november udførte en række angreb i Paris.

130 mennesker blev dræbt i angrebene i den franske hovedstad, og ifølge en højtstående amerikansk sikkerhedskilde og lokale informationsaktivister var danskeren i kontakt med gerningsmændene i dagene op til.

Den 28-årige danskkurder - R.T. - var selv rejst fra Danmark til Syrien og sluttede sig ifølge Politiken til Islamisk Stat i december 2014.

Også to IS-jihadister, der har opholdt sig med R.T. i Syrien, bekræfter over for avisen, at den 28-årige har haft forbindelse til nogle af de mænd, der begik de blodige angreb i Paris i november sidste år.

R.T. steg hurtigt til tops i bevægelsen og blev angiveligt en del af IS' sikkerhedstjeneste for eksterne operationer, Emni.

Det er denne gruppe, der menes at stå bag Paris-angrebene.

Politiken har ikke kunnet få bekræftet, om R.T. har spillet en konkret rolle i angrebet.

Men flere kilder oplyser uafhængigt af hinanden til avisen, at danskkurderen havde skriftlig kontakt med gerningsmændene, mens de befandt sig i den franske hovedstad umiddelbart før angrebet.

Er det sandt, gør det efter alt at dømme R.T. til den hidtil højst placerede danske statsborger i IS, skriver Politiken.

Danskkurderen blev selv dræbt 7. december 2015 af en amerikansk drone i Raqqa. Hans navn var angiveligt dukket op på amerikanernes radar syv måneder tidligere, da specialstyrker fra USA dræbte en IS-leder i Syrien.

Før R.T. rejste til Syrien og sluttede sig til IS, uddannede han sig i Danmark til maskinmester. Han blev student fra Frederiksberg Gymnasium og deltog senere i frivilligt mentorarbejde.

PET ønsker hverken at be- eller afkræfte Politikens oplysninger.

/ritzau/