Medicinmangel skaber utryghed: Minister bebuder indgreb

Både de almindelige apoteker og de apoteker, der forsyner sygehusene, har konstant et stort antal lægemidler i restordre. Nu indkalder sundhedsministeren til møder med relevante aktører for at se på tiltag, som kan give mere sikre forsyninger.

Forsyningssvigt af medicin er en udfordring, som ikke alene skaber utryghed for almindelige danskere, men også indebærer en betydelig serviceforringelse for medicinbrugerne, som er vant til at kunne få udleveret deres medicin ved besøg på et hvilket som helst apotek, vurderer ministeren i et svar til Folketingets sundhedsudvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en »udfordring«, at syge danskere stadigt hyppigere oplever, at de ikke kan få den medicin, som deres læger gerne vil give dem.

Det skaber utryghed, og det skal der gøres noget ved.

Dét er meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der nu bebuder et indgreb mod problemerne med forsyningssvigt af medicin til patienter.

»Jeg er enig i, at forsyningssvigt af medicin er en udfordring, som ikke alene skaber utryghed for almindelige danskere, men også indebærer en betydelig serviceforringelse for medicinbrugerne, der er vant til at kunne få udleveret deres medicin ved besøg på et hvilket som helst apotek,« vurderer ministeren i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Meldingen kommer, efter at såvel praktiserende læger og apotekere på landets sygehuse har berettet om stigende vanskeligheder med at skaffe den nødvendige medicin til patienterne.

I Berlingske har praktiserende læger fortalt, hvordan de oplever, at de præparater, de ordinerer til deres patienter, er udgåede og i restordre på de almindelige apoteker.

Det gælder for eksempel i forhold til nogle blodtryksmidler og præparater mod hæmorider, og bestræbelserne på at finde alternativer er både tidskrævende og øger risikoen for, at der sker medicineringsfejl, når der skal skiftes til uvante præparater, lød kritikken.

Samme problemer er der også på hospitalerne, der stadigt hyppigere løber tør for de lægemidler, som lægerne helst vil bruge til at bekæmpe patienternes lidelser.

I Region Hovedstaden er der således nærmest konstant et par hundrede lægemidler af de 3.000-4.000 præparater, som regionens sygehusapotek forsyner hospitalerne med, der er udgåede og er i restordre.

Regionsapoteker Lars Nielsen oplyste til Berlingske, at det blandt andet i stort omfang var kræftmedicin og antibiotika, der er i restordre,  men der har også været mangelsituationer i forhold til anæstesipræparater til for eksempel at bedøve patienter før en operation.

Meldingerne får nu sundhedsministeriet til sammen med Lægemiddelstyrelsen at tage initiativ til møder med »relevante aktører« for at få vurderet behovet for »tiltag og karakteren af disse«, som kan bidrage til at skabe mere sikre forsyninger og forebygge yderligere forsyningssvigt, oplyser Magnus Heunicke.

I Dansk Selskab for Almen Medicin, de praktiserende lægers faglige selskab, kalder formand Anders Beich det »glimrende«, at sundhedsministeren tager forsyningsproblemerne op og presser på for, at der findes løsninger på dem.

»Det kan blive en anledning til, at fagfolk kan forklare, hvor alvorligt det kan være, når der er forsyningsproblemer. Det handler ikke alene om, at det er en serviceforringelse; det kan også gå ud over patientsikkerheden. Derfor er det oplagt, at der kommer en instans, for eksempel Lægemiddelstyrelsen, som får ansvar for, at der tages hånd om problemerne, så det ikke overlades til den enkelte patient, apoteker og læge at finde løsninger,« siger han.

Regionsapoteker Lars Nielsen finder det også glædeligt, at såvel Lægemiddelstyrelsen som Sundhedsministeriet »efter flere års passivitet« nu anerkender, at svigtende medicinforsyninger er en udfordring, som skal håndteres.

»Det er dog mildt sagt uklart, hvem dialogen med »relevante aktører« omfatter og hvilke konkrete initiativer, der måtte være i støbeskeen,« vurderer han.