Medicin til børn slår rekord

Langt flere børn og unge får medicin, fordi de er urolige og hyperaktive, end for bare få år siden. Endnu flere bør behandles, mener psykiatere.

Jonas Mortensen fik konstateret ADHD som fire-årig. Nu fylder han snart syv og er på en skrap diæt, der holder sygdommen nede. Men hans forældre vil også forsøge med medicin. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danske børn, der er så uopmærksomme og hyperaktive, at de skal have medicin for at klare hverdagen, stiger eksplosivt.

Samtidig får de større doser af den amfetaminlignende medicin, som bruges til at behandle adfærdsforstyrrelsen ADHD.

I 2008 var 10.700 børn og unge i medicinsk behandling for ADHD. Det er en stigning på 40 pct. i forhold til 2007 og næsten en tredobling i forhold til 2004, viser en analyse fra Apotekerforeningen.

Børn med ADHD har f.eks. svært ved at holde sig i ro, følge instruktioner eller koncentrere sig om lektier og leg i længere tid. Og antallet vil fortsætte med at stige, lyder det fra flere eksperter.

»Det er kun de virkeligt alvorlige tilfælde, der når igennem systemet til os. Resultatet er, at de ofte får stillet diagnosen meget sent, når de har lidt store nederlag og er smidt ud af flere skoler,« siger Per Hove Thomsen, der er overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov og landets førende ekspert i ADHD.

Ifølge ham kan helt op mod 26.000 børn og unge komme i medicinsk behandling for ADHD.

Samme melding kommer fra formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Jan Jørgensen:

»Vi er stadig langt fra at have fanget alle ADHD-børn,« siger han.

Forældrene er i stigende grad selv med til at presse på for, at børn med ADHD får medicin, men også skoler og kommuner lægger pres på for at få børnene i behandling, lyder vurderingen fra bl.a. landets skolepsykologer, som er bekymrede over udviklingen.

»En ADHD-diagnose bygger på adfærdssymptomer, og der kan være usikkerhed om, hvornår det overhovedet er ADHD,« siger skolepsykologernes formand, Bjarne Nielsen.

Hos Danske Regioner har man registreret en voldsom vækst i antallet af børn, som er i kontakt med børnepsykiatrien.

»Flere bliver diagnosticeret og får medicin. Det er en tendens, som også ses i andre lande. Vi er endda lidt bagud i Danmark. Den stigende tendens med medicin, har vi ikke set enden på endnu,« siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.